(FOTO) Rizična odluka koja se isplatila: Luksuzni SUV slavi jubilej!

Bentley je objavio da je za četiri godine iz pogona ove kompanije izašlo 20.000 primjeraka skupocijenog SUV modela Bentayga.

Broj od 20 hiljada proizvedenih vozila tokom 4 godine možda i ne izgleda tako impresivno, ukoliko ne znamo da je u pitanju superluksuzni skupoceni model kompanije koja nikad nije bila poznata po velikoserijskim automobilima.

Modeli marke Bentley oduvek su bili ekskluziva i privilegija bogatih, a do pre desetak godina niko nije mogao ni da zamisli da bi ovaj proizvođač mogao da uđe u segment SUV vozila.

A onda, 2012. godine Bentley je na ženevskom auto-salonu izložio koncept kodnog imena EXP 9 F, kojim je najavio svoj prvi produkcijski SUV.

Ipak, mnogi su sumnjali da će doći do relazacije serijske verzije, a u prilog takvim tvrdnjama išlo je i odugovlačenje rukovodstva da konačno odobri razvoj produkcijskog modela. Govorilo se i da tradicionalni kupci Bentley vozila neće biti zainteresovani za jedan SUV.

Naizad, Bentayga je ugledao svjetlost dana 2016. a kompanija je najavila ambiciozne tržišne planove za ovaj automobil.

Četiri godine kasnije, SUV je opravdao očekivanja s obzirom da je proizvedeno već 20.000 ovih vozila.

Bentley je lansiranjem modela Bentayga ohrabrio i druge proizvođače ekskluzivnih automobila da izbace na tržište sopstvena SUV vozila, pa je tako Lamborghini ponudio Urus, a Rolls-Royce Cullinan.

Bentley ističe da je potrebno više od 100 radnih sati da bi se kompletirao jedan Bentayga, a na njegovoj ručnoj izradi je uposleno 230 radnika.

U ponudi je pet verzija ovog luksuznog SUV-a, uključujući četiri pogonske opcije. Među njima je i prvi Bentley sa hibridnim pogonom, koji osim V6 benzinskog motora ima i elektromotor, a ukupna kombinovana snaga iznosi 443 KS.

Pored ove verzije, kupcima je na raspolaganju i model sa V8 benzincem od 542 konjske snage, kao i Bentayga twin-turbo W12 sa 600 “konja”.

U vrhu ponude je “Speed” verzija sa 626 KS i maksimalnom brzinom od čak 305 km/h.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj