NJEMAČKA VLADA DOBILA SLUŽBENU OBAVIJEST: SAD razmatraju djelomično povlačenje američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj

Njemačka vlada priopćila je u srijedu da je dobila službenu obavijest o planiranom djelomičnom povlačenju američkih vojnika stacioniranih u zemlji.

Koliko Njemačkoj treba američka vojska? | Politika | DW | 17.08.2019

“Savezna vlada je obaviještena da američka administracija razmatra smanjenje nazočnosti američkih oružanih snaga u Njemačkoj”, rekla je novinarima u Berlinu zamjenica glasnogovornika vlade Ulrike Demmer. “Koliko znamo, nije donesena konačna odluka”, dodala je.

Njezina izjava uslijedila je nakon medijskih izvješća da je američki predsjednik Donald Tramp naredio povlačenje do 15.000 od otprilike 34.500 američkih vojnika koji su trenutačno raspoređeni u Njemačkoj. Ni Bijela kuća ni NATO ne žele komentirati ta izvješća.

O mogućem povlačenju dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke prvi je izvijestio Wall Street Journal, stavljajući taj potez u kontekst odnosa Berlina i Washingtona, koji su često napeti za vrijeme Trampove administracije.

Američki predsjednik vrši pritisak na Njemačku da poveća potrošnju za odbranu i optužuje Berlin da je „zatočenik” Rusije zbog ovisnosti o ruskim energentima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj