OBJAVLJENO U SLUŽBENOJ STRATEGIJI ODBRANE: Rusija je za Rumuniju ‘neprijateljska država koja prijeti regionu’

Rusija će prvi put i službeno postati potencijalni neprijatelj Rumunije. U projektu nacionalne strategije odbrane Rumunije za period od 2020. do 2024. godine je napisano da joj je Rusija “neprijateljska država koja prijeti regionu”.

Romania takes key role as NATO prepares to face off with Russia ...

Rusija militarizuje Krim

Viši savjet odbrane na čijem je čelu predsjednik Klaus Johanis već je odobrio projekt rumunske nacionalne odbrambene strategije i on će stupiti na snagu ako ga podrže oba doma parlamenta.

U novoj strategiji odbrane Rumunije piše da raste vojni potencijal na istočnim granicama, da se militarizuje Krim, kao i u cjelini crnomorski region, te da Rusija sprovodi vojne manevre i povećava svoj vojni potencijal sa kojim može da izvodi napadačke i odbrambene operacije.

To stvara ozbiljan izazov strateškim nacionalnim interesima Rumunije kao i bezbjednosti EU i NATO-a. U Bukureštu smatraju da Rusija ugrožava i energetsku bezbjednost, kao i kompletnu stabilnost u crnomorskom regionu, pišu “Novosti”.

Spomenuti dokument je objavljen na sajtu predsjedničke administracije Rumunije. Predsjednik Johanis smatra da nova strategija bezbjednosti njegove zemlje predviđa da se kompleksno gleda na rizike i prijetnje. Takođe, predsjednik smatra da se mora voditi računa i o pogoršanju odnosa između NATO-a i Rusije, širenju terorizma, sajber napadima…

Negodovanja Moskve

Na donošenje dokumenta u Bukureštu, u kojem se Rusija naziva “potencijalnim agresorom”, već su reagovali u Savjetu Ruske Federacije. Sergej Cekov, ruski senator koji predstavlja Krim, rekao je da ruska armija nikoga ne namjerava da napadne u regionu Crnog mora, pa nema razloga da Rumuni tvrde da im prijeti bilo kakva vojna opasnost.

– Rumuni u novom dokumentu nazivaju Rusiju neprijateljskom državom, ali ako se pogleda historija, vidjet će se da je upravo Rumunija bila neprijateljski raspoložena prema Rusiji – objasnio je senator Sergej Cekov.

Američki raketni presretači

Odnosi između Rumunije i Rusije su se pokvarili i prije nego što su u Bukureštu pripremili projekt nacionalne strategije odbrane. Još dok je bio u najavi plan da se u Rumuniji postave američke rakete-presretači, Moskva je upozoravala da će to pokvariti odnose.

Naime, ruski vojni eksperti tvrde da američki lansirni sistemi za rakete prestretače lahko mogu da se prilagode za gađanje raketama srednjeg dometa sa kojima se mogu dostići ciljevi u Rusiji. Na taj način, Rumunija postaje domaćin američkim raketama uperenim prema Rusiji.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj