POTVRĐENO MEDIJIMA: SIPA provjerava nabavku respiratora u bh. entitetu RS

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provjerava informacije iz medija i druge informacije koje se tiču nabavke respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srpske, potvrđeno je za BHT1.

Kako se nezvanično saznaje, i u Tužilaštvu BiH je održan sastanak, a više informacija bit će poznato narednih dana.

Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja bh. entiteta Republike Srpske potpisao je osmog aprila ugovor sa kompanijom „Medietik“ o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

U ugovoru stoji da je FZO RS naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO RS 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dala je 14. maja saglasnost „Medietiku“ za uvoz 50 respiratora čija je nabavna cijena bila 2.975.000 maraka. Drugim riječima, „Medietik“ je samo na ovom poslu zaradio 4,9 miliona maraka. Respiratori su isporučeni 14. maja kada se pandemija koronavirusa u Srpskoj bližila kraju, iako je rok za isporuku bio 24. april.

Fond je kupio 85 prenosivih respiratora sa kolicima za 4,9 miliona KM. Potom je nabavljeno i 30 pneumatskih električnih respiratora za 2,3 miliona KM, a na koncu i 50 respiratora za intenzivnu njegu po cijeni od 157.312 KM po komadu, odnosno za 7,9 miliona maraka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj