ZANIMLJIVE ČINJENICE O EUROPI (I): Svaki grad u Francuskoj ima ulicu koja nosi ime Victora Hugoa, najstarija europska prašuma nalazi se u BiH, a 1 od 10 Europljana je začet u krevetu kojeg je proizvela Ikea…

Krenimo zajedno u avanturu kroz zanimljive činjenice o europskom kontinentu.

Slikovni rezultat za Sagrada Familia

1. Izgradnja crkve Sagrada Familia u Barceloni je trajala duže od izgradnje egipatskih piramida. Piramide u Egiptu su sagrađene između 2589. i 2504. godine prije Krista, i radovi su trajali 85 godina. Gradnja remek-djela Antonija Gaudija, Sagrada Familia, počela je 1882. i traje sve do dan-danas: Gaudi nije doživio kraj radova. Grad Barcelona namjerava završiti radove do 2026, na stotu godišnjicu Gaudijevog rođenja, dakle 144. godine otkako su radovi počeli.

2. Bezmalo svaki grad u Francuskoj ima ulicu koja nosi ime Victora Hugoa. U čast Victora Hugoa, najpoznatijeg pjesnika i pisca Francuske, skoro sve urbane konglomeracije u Francuskoj imaju ulicu sa njegovim imenom. Victor Hugo nije samo napisao “Jadnike” i “Zvonara Crkve Notre-Dame” u vrijeme romantičnog razdoblja, nego je bio i odan svojoj domovini i borio se za njena prava. Nije ni čudo onda da je Francuska naručila da njegov lik bude prikazan na njihovoj moneti.

3. Vlada Danske ima na svom popisu 7.000 imena za novorođenčad (a pet ih je zabranjeno). Dozvoljeno vam je nadjenuti bilo koje od 7.000 imena sa spiska danske Vlade, ali ako želite nešto originalno ili jedinstveno, morate za to dobiti i dozvolu Vlade. Imena Jakobp (nije slovna greška), Aschleiy, Anus (na latinskom znači čmar), Monkey (na engleskom znači majmun) i Pluto su zabranjena, dakle ako želite nadjenuti takvo ime – nemate sreće. (Ali, šta nije u redu sa Plutonom?)

image

4. Pariški Disneyland je najpopularnija atrakcija u Europi. Kad se misli na europske atrakcije, možda prvo čovjeku padne na pamet Eiffelov toranj. Ova metalna kula ima 7 milijuna posjetitelja godišnje, što i nije baš tako blizu cifri od 9,7 milijuna koji posjete Park Disneyland.

5. 1 od 10 Europljana je začet u krevetu kojeg je proizvela Ikea. Ikea je tako popularna u Europi, da se smatra da je jedna od deset bebica u Europi, i jedna od pet u Velikoj Britaniji, začeta u krevetu kojeg je proizvela Ikea. Iako ovu cifru predstavljaju rezultati prodaje nadaleko dobre reputacije, nije sasvim jasno odakle proističe ova statistika. Ikea je objavila da će ‘ispitati slučaj’. (Ne znamo – kako će to uraditi). Poznato je da Ikea ima uputstva za montiranje namještaja koja su teška za razumjeti, ali se čini makar da svi imaju neku aktivnost koja se može – zamisliti.

6. U Europi postoji prašuma. Jeste, klima u Europi omogućava postojanje prašume, jedna od najstarijih je Perućica, u Bosni i Hercegovini. Šuma od 3.500 jutara je UNESCO-ov rezervat i nalazi se na njegovom spisku Svjetskog prirodnog naslijeđa.

image

7. U Walesu ima grad čiji se naziv sastoji od 57 slova. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, najduže ime dato nekom gradu u Europi pripada Walesu. Naziv ovog grada znači ‘pećinu’ na lokalnom jeziku. Pozivamo vas da se usudite izgovoriti ga.

8. 10 sela u Skandinaviji imaju najkraći naziv na svijetu: samo jedno slovo. U Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, deset sela imaju nazive od samo jednog slova. Na ime Å, što znači ‘mali potok ili rijeka’ na svim skandinavskim jezicima, naišli smo devet puta u ovim zemljama. A naziv Ö, što znači ‘otok’, postoji u Švedskoj.

image

9. U Francuskoj je zabranjeno svinju zvati Napoleon. ”Životinjska farma” Georgea Orwella može imati svinju koja se zove Napoleon, ali u Francuskoj ne pokušavajte nadjenuti to ime svinji. Čudnovati zakon je nastao u vrijeme Napoleonovih mandata, jer on – razumljivo – nije htio dijeliti svoje ime sa svinjom, ali nikada nije izbrisan iz knjiga. Ali ne brinite: Francuzi vam neće doći kući tražiti svinju koja je dobila ime po jednom od najvećih europskih vladara.

10. Samo jedan posto zbirki British Museuma je izložen u muzeju. Zbirke British Museuma su ogromne – 8 milijuna umjetničkih i antičkih predmeta ne može biti stalno izloženo. U prostorima sa samo 80.000 predmeta možemo vidjeti samo jedan posto ovog londonskog muzeja. (A ulaz je besplatan, usput rečeno).

image

11. U Švicarskoj je zabranjeno imati samo jednog kućnog ljubimca. Švicarska vjeruje da je za neke kućne ljubimce okrutno da nemaju društvo. Za ljubimce kao što su zamorčad, zečevi i papagaji, morate imati – više od jednog. Postoje kompanije koje će vam čak iznajmiti zamorče da vam bude zamjenski kućni ljubimac, ako vam jedan ugine, da biste imali vremena da nađete odgovarajuću zamjenu za vašeg prijatelja. Za mačke koje držite u unutrašnjosti vašeg prostora stanovanja, dozvoljeno je imati samo jednu, ali joj morate omogućiti da kroz prozor vidi druge mačke ili da može izaći.

12. U Švicarskoj je također zakonom zabranjeno nedjeljom šišati travu, vješati rublje ili prati automobil. Švicarci vjeruju da je nedjelja istinski dan za odmor te se ne smije koristiti stroj za šišanje trave (prebučan je), ne smije se prati automobil (previše je neugodno) ili vješati rublje (previše zagađuje pogled). Kad imate slobodan dan, ništa ne smije poremetiti vaš odmor.

image

13. Na Islandu nema komaraca. Ako imate problema sa ujedima komaraca – zavoljećete Island. Nema puno plitkih jezera, a temperature su neprikladne za komarce: Island je slobodan i čist, tako da možete spavati koliko god želite sa otvorenim prozorima. (Iako to ne preporučujemo kad se temperature spuste ispod nule).

14. Europa je dobila ime po feničanskoj princezi. Prema grčkoj mitologiji, Zeusa je jako privukla feničanska princeza Europa. Preobukavši se u bika da bi pridobio njenu pozornost, na leđima ju je odveo na more, i poveo je na grčki otok Kretu. Čuvena slika iz 1747. nazvana “Silovanje Fenicije”, autora Françoisa Bouchera, izložena je u Louvreu u Parizu.

image

15. Norveška je imenovala pingvina za viteza. Maskota i glavni pukovnik Kraljevske garde Norveške, brigadir Sir Olav je stanovnik Zoološkog vrta Edinburgh. Sir Olav od 2019. je treći kraljevski pingvin takvog imena i zaduženja. A prvi je vrlo savjesno obavljao svoju dužnost od 1972. do 1987.

16. Poljak stekao titulu najjačeg čovjeka na svijetu. Poljak Mariusz Pudzianowski je donio svojoj istočnoeuropskoj zemlji više pobjeda nego bilo ko bilo kojoj drugoj – pet puta je stekao titulu najjačeg snagatora na svijetu. Težak bezmalo 142 kg ‘Dominator’ je aktualno fajter u mješovitim borilačkim vještinama, a stekao je i 12 pobjeda u kategoriji ‘ispod pojasa’.

17. U Mađarskoj se ne kucka kod nazdravljanja. Nakon što je Austrija porazila Mađarsku u vrijeme revolucije 1848. Austrijanci su slavili nazdravljajući kuckajući se čašama. Mađari se nisu kuckali, jer ih to podsjeća na poraz. Umjesto toga, ako se nađete u pivnici u Mađarskoj, recite Egészségedre i pogledajte onog s kim pijete u oči.

image

18. U Italiji crno vino teče iz fontane. U italijanskom gradu Caldari di Ortona u sjevernoj Italiji lokalni vinogradar je postavio fontanu iz koje umjesto vode teče crno vino 24 sata dnevno. Fontana je namijenjena hodočasnicima na putu Cammino di San Tommaso, na 315 km dugom putu od Rima do Ortone, kad se ide stopama Svetog Tome Apostolskog. Nakon tako dugog puta, vino iz fontane služi za dobrodošlicu.

19. U Nizozemskoj ima više bicikla nego stanovnika. Biciklizam je tako popularan u Nizozemskoj da 84% Nizozemaca ima vlastiti bicikl. Sa 22,3 milijuna bickla u zemlji sa 17 milijuna stanovnika, bicikli i zagušenost prometa su postali problem, posebno u dinamičnom gradu Amsterdamu. Bicikl je istovremeno i najsigurnije prijevozno sredstvo, prema studijama koje je provelo Sveučilište Rutgers.

image

20. U Europi se govori na više od 200 jezika. Europska unija priznaje samo 24 službena, a u Europi se govori na više od 200 jezika. Na kontinentu se najčešće govori engleski: više od 38% Europljana ga govori.

21. Bugarska nije promijenila ime od 681. godine poslije Krista. Kroz vrijeme je bilo tako mnogo europskih ratova da su se mnoge zemlje pretvorile u nove. Ali ne i Bugarska.

Bugarska nije promijenila naziv kojeg je prihvatila 681. godine poslije Krista, što je čini, po imenu, i najstarijom europskom nacijom.

22. San Marino je najstarija ‘zemlja’ u Europi. Dok Bugari imaju najstarije ime u Europi, Republika San Marino – nezavisna država unutar granica Italije – najstarija je neovisna država u Europi. Nastala je 301. godine poslije Krista. Kako su druge italijanske države ratovale i kolektivno postale dio Italije, San Marino je uspio zadržati neovisnost stoljećima, najviše zahvaljujući velikoj prednosti – nalazi se na planinskoj uzvisini.

23. Njemačka ima najviše McDonald’sa u Europi. Ljubitelji fine hrane će biti ljuti kad ustanove da McDonald’sa ima svuda na kontinentu. Pa ipak, u Njemačkoj zaista jako vole brzu hranu: tamo ima 1.480 McDonald’s restorana. Sljedeća po redu je Francuska, i Velika Britanija na trećem mjestu. Obje skupa imaju malo više od 1.000 McDonald’s kafea, piše Oslobođenje.

image

24. 10 europskih zemalja su još uvijek monarhije. Sa Harry i Meghan koji su stalno na naslovnicama ovih dana, lako je smenuti s uma da Kraljica Elisabeth i njeni nasljednici nisu jedina kraljevska familija u Europi. Deset zemalja i kneževina u Europi su još uvijek monarhije, a tu spadaju Andora, Belgija, Danska, Liechenstein, Luxembourg, Monaco, Nizozemska, Španjolska i Švedska.

25. Danska je najstarija europska kraljevska familija. Utemeljena 935. godine danska monarhija vlada zemljom duže od 1.000 godina. Od Gorma Starog do sadašnje Kraljice Margarete II, ova kraljevska familija kolektivno bdije nad zemljom sa palače Amalienborg…

Nastavit će se…

(Global CIR/Agencije)

  1. […] ZANIMLJIVE ČINJENICE O EUROPI (I): Svaki grad u Francuskoj ima ulicu koja nosi ime Victora Hugoa, n… […]

  2. […] ZANIMLJIVE ČINJENICE O EUROPI (I): Svaki grad u Francuskoj ima ulicu koja nosi ime Victora Hugoa, n… Objavljeno u: […]

Komentiraj