Putin ponovo u javnosti poslije dva mjeseca izolacije zbog koronavirusa

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je na svečanosti povodom državnog praznika, Dana Rusije, u spomen na 12. jun 1990. godine kada je proglašena Deklaracija o državnom suverenitetu Ruske Federacije.

Putin ponovo u javnosti posle dva meseca izolacije zbog korona virusa 1

To je bio prvi Putinov javni nastup od kada je objavio uvođenje mjera izolacije širom zemlje radi suzbijanja koronavirusa prije više od dva mjeseca. Putin je prisustvovao podizanju državne zastave u memorijalnom parku u Moskvi, a zatim svečanom uručenju odlikovanja.

Nije nosio masku, kao ni većina dobitnika odlikovanja “Heroja Rusije”.

Putin je govorio o “hiljadu godina istorije velike slave i ponosa, hrabrosti naših predaka bez premca i njihove ljubavi za zemlju”. U govoru je posebno pozdravio zdravstvene radnike pohvalivši ih zbog hrabrosti i požrtvovanosti.

Šezedsetsedmogodišnji ruski predsjednik posljednji put je viđen u javnosti u martu kada je prisustvovao sastanku poslovnih ljudi upravo poslije objavljivanja djelimičnog obustavljanja rada privrede radi suzbijanja epidemije. On je tada ovlastio regionalne guvernere da odluče o ostakim mjerama ograničenja, a većina je uvela strogu izolaciju karajem marta.

Putin je od tada držao skoro svakodnevne video-sastanke, a lično se sastao samo s glavnim zvaničnicima. Na Dan pobjede, 9. maja, što je najvažniji praznik Rusije kojim se obilježava poraz nacista u Drugom svetskom ratu, Putin je sam posmatrao paradu garde.

Nekoliko vodećih zvaničnika, uključujući premijera Mihaila Mišustina i Putinovog portparola Dmitrija Peskova, bilo je inficirano virusom, ali su ozdravili.

Prošlog mjeseca Putin je naredio da privreda ponovo počne da radi i odredio nove datume za dva glavna događaja koja su bila odložena zbog koronavirusa. On je naredo da se parada na Dan pobjede, odložena 9. maja, održi 24. juna i zakazao za 1. jul glasanje za ustavne amandmane, kojim bi njegova vladavina mogla da se produži do 2036. godine.

Većina regiona u Rusiji je ukinula restriktivne mjere, kao i Moskva gdje je gotovo polovina ukupnog broja inficiranih. Neki stručnjaci smatraju da je to preuranjeno pošto se i dalje dnevno registruje oko 9.000 novozaraženih, a opozicioni aktivisti smaraju da Kremlj ugrožava javno zdravlje zakazivanjem referenduma o promeni Ustava.

Rusija sada ima treći najveći broj zaraženih koronavirusom na svijetu, 511.000, i 6.715 umrlih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj