Brazil drugi u svijetu po broju umrlih od koronavirusa

Brazil je u petak zauzeo nezavidni položaj druge zemlje na svijetu po broju umrlih od koronavirusa iza Sjedinjenih Država, gdje je nekoliko saveznih država objavilo rekordne nove slučajeve covida-19, što signalizira da je kriza još daleko od kraja.

Brazilsko ministarstvo zdravlja zabilježilo je 909 smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata, čime je broj umrlih porastao na  41.828 osoba, što znači da je zemlja od 212 milijuna ljudi sada premašila broj smrtnih slučajeva u Britaniji u kojoj je preminulo 41.566.

Stručnjaci upozoravaju da bi stvarni broj slučajeva u najvećem gospodarstvu Latinske Amerike mogao biti mnogostruko veći od potvrđene brojke od 828.810.

“U nekim područjima (u Brazilu) presudni je trenutak”  jer je popunjenost odjela intenzivne njege veća od 90 posto, rekao je novinarima u Ženevi direktor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je prošli tjedan zaprijetio da će napustiti WHO zbog “ideološke pristranosti”, odbacio je pojavu virusa kao “malu gripu”, a dužnosnike svoje zemlje napao zbog nametanja mjera ograničenja.

Latinska Amerika najnoviji je epicentar u svjetskoj bitki s novim koronavirusom, koji se u Kini pojavio krajem prošle godine.

Regija je zabilježila više od 1,5 milijuna infekcija i 75.000 smrtnih slučajeva, bez znakova da virus usporava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj