FINANSIJSKA KRIZA POGORŠALA SE TOKOM EPIDEMIJE: Suzavac i gumeni meci na demonstracijama u Libanu!

Stotine ljudi izašlo je na ulice libanskih gradova protestujući zbog načina na koji država rješava ekonomsku krizu u zemlji.

Demonstranti u Bejrutu i sjevernom Tripoliju gađali su policiju kamenjem i petardama. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

U Tripoliju demonstranti ulaze u nekoliko banaka i prodavnica gađajući snage bezbjednosti zapaljivim bombama. Policija je odgovorila suzavcem. Narod većinom krivi banke za finansijske nevolje u zemlji. U Bejrutu su okupljeni građani palili gume i blokirali sve puteve ka zgradi Vlade.

Libanska funta izgubila je čak 70 odsto vrijednosti od oktobra kada su počeli prvi protesti. Finansijska kriza pogoršala se tokom epidemije virusa korona, navodi BBC.

Pad libanske funte juče je donekle zaustavljen nakon što je Vlada najavila da će centralna banka početi da ubacuje više američkih dolara na tržište da bi se zaustavio pad nacionalne valute.

Vlada u međuvremenu treba da pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi osigurala više milijardi dolara i tako pomogla privredi zemlje. Međutim, bilo kakva pomoć sa strane podrazumijeva bolne ekonomske reforme.

Više od trećine libanske populacije je nezaposleno, a tokom krize mnogi su dodatno osiromašili.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj