Poljska otvorila granice, Češka u ponedjeljak, Francuska od 1. jula!

Poljska je otvorila svoje granice prema susjedima u EU-u u subotu, Češka će to za mnogo zemalja EU-a učiniti u ponedjeljak, a Francuska je najavila postupno otvaranje granica za vanschengensko područje  od 1. jula.

Migrant pushbacks at France border down -- Italian interior ...

Nakon gotovo tri mjeseca Poljska je u subotu otvorila granice sa svim susjedima u EU-u. Nakon što je u petak ublažila režim na granici s Litvom u ponoć su otvorene granice prema Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj. Ublažene su i mjere ulaska za državljane zemalja izvan EU-a, a zadržavaju se mjere kontrole prema Ukrajini, Bjelorusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu.

Sredinom marta Poljska je vlada zbog pandemije covida-19 zatvorila zemlju za ulaske iz EU-a osim za osobe s trajnim prebivalištem u Poljskoj, vozače kamiona i diplomate. Letovi prema odredištima u EU-u obnovit će se 16. juna.

Češka će u ponedjeljak otvoriti svoje granice za gotovo sve državljane EU-a, kao i za Švicarsku i Lihtenštajn. Napredak u ograničavanju širenja koronavirusa omogućio je vladi ublažavanje mjera, objavilo je u petak navečer ministarstvo zdravlja. Nije potreban negativni test na koronavirus za ulazak u zemlju. Granične kotrole prema Njemačkoj i Austriji ukinute su prije sedam dana. Zabrana ulaska ostaje za stanovnike Belgije, Portugala, Švedske i poljske Šleske.

Francuska je najavila otvaranje granica za zemlje izvan šengenskog prostora od 1. jula, objavila je vlada u petak kasno navečer. “Otvaranje će biti postupno na temelju zdravstvene situacije u trećim zemljama i u skladu s europskim procedurama”, objavili su ministri unutarnjih i vanjskih poslova u zajedničkom priopćenju.

Odluka je donesena nakon preporuke Europske komisije u četvrtak, dodaje se. U četvrtak EK je pozvao na zabranu svih putovanja koja nisu neophodna do kraja mjeseca i potom postupno ukidanje zabrane.

Ministri vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i unutarnjih poslova Christophe Castaner potvrdili su da će s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u Francuskoj od 15. lipnja biti ukinuta ogrinčenja na putovanja unutar EU-a.

Putnici iz drugih zemalja EU-a kao i Islanda,  Andore, lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina , Švicarske i Vatikana također će ulaziti bez ograničenja ili karantene. Ograničenja će ostati za Španjolsku i Britaniju. U Francuskoj je od covida-19 umrlo 29.000 ljudi.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj