VIDEO: Na današnji dan 1965. godine Beatlesi snimili pjesmu ‘Yesterday’

Jedan od najpoznatijih “sentiša” u historiji pop muzike – “Yesterday”, Beatlesa i Paula McCartneya, snimljen je 14. juna 1965. godine.

Yesterday - Lyrics and Music by The Beatles arranged by __Leticia

Neki muzički stručnjaci tvrde da je nastala ‘pod utjecajem’ pjesme Nat King Colea. Njen autor Paul McCartney izjavio je da se probudio s melodijom “Yesterday” u glavi te je pitao prijatelje da li je prepoznaju. Oni su mu rekli da vjeruju da je to njegova skladba i da mu je došla u snu.

No, glazbeni stručnjaci i dalje tvrde da je pjesma, koju je u različitim razdobljima obradilo više od dvije hiljade muzičara i koja je na radiju bila izvedena najmanje šest miliona puta, podsvjesno nastala pod jakim utjecajem pjesme “Answer Me”, koju su snimili Frankie Laine, David Whitfield i Nat King Cole. Stručnjak za muziku Spencer Leigh rekao je da McCartney vjerovatno nije namjerno napravio plagijat kompozicije Nat King Colea, već da je ona samo utjecala na njega.

“Mislim da je kompoziciju mogao čuti kada je imao 10 ili 11 godina i da je mogao znati za nju. Probudio se s tom prekrasnom melodijom u glavi i osjetio je da je ona došla odnekud”, rekao je Leigh.

Ni ostali Beatlesi i producent u pjesmi, kada su je prvi put čuli, nisu prepoznali staru Coleovu kompoziciju. McCartney je prvobitno kompoziciju htio nazvati “Scrambled Eggs”, no promijenio joj je ime u “Yesterday”, čime je dobila pomalo nostalgični prizvuk.

Pjesma počinje stihom “Yesterday, all my troubles seemed so far away, Now I need a place to hide away”. Pjesma “Answer Me” pak ima stih “Yesterday, I believed that love was here to stay, Won’t you tell me where I’ve gone astray”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj