IZRAELSKI MEDIJI: Šef Mossada namjerava razgovarati s arapskim čelnicima o aneksiji dijelova Zapadne obale

Šef Mossada Yossi Cohen u narednim danima će kontaktirati šefove i čelnike arapskih zemalja, među kojima su i Egipat i Jordan, da oslušne puls ovih zemalja vezano za plan Izraela da pripoji dijelove Zapadne obale, navodi izraelska javna radio-televizija KAN.

Mossad chief: We have eyes, ears and more in Iran

Cilj ovih poziva, kako navodi izraelski javni servis, jeste saslušati stavove tih zemalja i njihove planove za reagiranje, kao i pokušaj da se ublaži oštrina odgovora u slučaju da Izrael nastavi s provedbom plana aneksije.

Isti izvor navodi da će, ako se za tim ukaže potreba, šef Mossada obaviti inostranu turneju po regiji, tokom koje će posjetiti arapske zemlje s istim ciljem. Egipat i Jordan zasad nisu komentirali navode izraelskog javnog servisa.

KAN napominje da Cohen preispituje optimističnije procjene vezano za reakcije arapskih zemalja i reakciju Palestinaca u suprotstavljanju planu aneksije.

S druge strane, šef izraelske obavještajne agencije Shin Bet i načelnik Glavnog stožera vojske upozorili su na mogućnosti pogoršanja sigurnosnih uvjeta zbog aneksije.

U posljednje vrijeme, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u više navrata da izraelska vlada, od 1. jula, želi započeti aneksiju koja će obuhvatiti 30 posto područja Zapadne obale.

Prošlog mjeseca je palestinsko rukovodstvo saopćilo da je Palestinska oslobodilačka organizacija raskinula sporazume s Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama zbog plana aneksije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj