Medojevićevi tweetovi kao izgovor ‘ugroženom’ Radončiću

Jedan od lidera prosrpskog Demokratskog fronta i član parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu Nebojša Medojević teško je optužio donedavnog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. Medojević je na svom Twitter nalogu napisao da je “kavački narko-klan”, ustvari, klan Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

twittovi

“Kavački narko klan je klan ANB-a. Pasoše im obezbjeđuje Fahrudin Fahro Radončić iz BiH i Hašim Tači s Kosova. Logistiku im obezbjeđuje albanska mafija u Beču, Pragu, Briselu, Kijevu… Likvidacije u inostranstvu su dio crnih operacija ANB-a Crne Gore”, napisao je Medojević u skandaloznom tweetu.

“Svi viđeniji vojnici i bosovi ‘kavačkog klana’ imaju pasoše BiH”, ustvrdio je Medojević.

Podsjećamo, prije nekoliko dana kosovski predsjednik Hašim Tači najavio je skoro povlačenje iz politike. Nešto ranije, lider SBB-a Fahrudin Radončić podnio je ostavku na poziciju ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Posebno divljenje Radončiću zbog posla obavljenog na poziciji ministra sigurnosti izrazili su bliski rođaci Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH te Denis Zvizdić , dopredsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH. Sa dvojcem Zvizdić-Čampara složio se i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kazavši da je Radončić ‘bio od koristi i za BiH i za Republiku Srpsku’.

Međutim, postavlja se pitanje kako je Medojeviću baš danas na um palo da povezuje Radončića sa ‘kavačkim klanom’ i da to prenose mediji u većoj ili manjoj mjeri bliski Čampari i Zvizdiću. Sarajevskom čaršijom već neko vrijeme kruže priče o ‘fantomskom sastanku’ u Mostaru na kojem su navodno bili predstavnici SNSD-a, SBB-a, HDZ-a, SDP-a i još nekoliko drugih stranaka, te razmatrali pitanje izbacivanja SDA iz izvršne i zakonodavne vlasti na kantonalnom, federalnom i državnom nivou, čime bi se dao dobar zamah onim snagama u SDA koje ne žele Bakira Izetbegovića na čelu te stranke. Mnogo je toga u ovoj priči tako dobro posloženo da bi se sve ove okolnosti teško mogle smatrati slučajnima.

Medojevićevi tweetovi – rješenje Aljošinih, Radončićevih i Konakovićevih problema

Prije svega, činjenica da su Medojevićeve tweetove prenijeli ‘Slobodna Bosna’ i magazin ‘Stav’, došla je kao ‘kec na desetku’ Radončiću da ima savršen izgovor za raskidanje koalicije sa SDA, a da ne bude optužen da je Dodikov i Čovićev ‘saradnik’, odnosno da je ‘izdajnik’. To se može vidjeti već po njegovom odgovoru na optužbe crnogorskog političara, gdje ga naziva ‘četnikom’, predstavljajući sebe kao zagovornika NATO integracija. Da stvar bude gora, za objavu Medojevićevih tweetova na portalu ‘Stav’ iskorišten je momenat kada se na istom portalu našla i analiza generala Fikreta Muslimovića.

Sa druge strane, raspad većine na nivou KS već odavno priželjkuje i Aljoša Čampara, pa će ovakav izlazak Radončića iz koalicije dovesti do toga da se većina na kantonalnom nivou raspadne, a da u tom procesu ne bude odlučujuća ‘osamnaesta’ ruka Aljoše Čampare. To je ‘savršena osveta’ Čampare vrhu stranke, jer novi kantonalni odbor SDA u Sarajevu nije izabran po njegovoj i želji njegovih rođaka, ali i načelnika Novog Grada Semira Efendića. Pored toga, Čampara na ovaj način dobija još jednu polugu za ucjenjivanje lidera SDA Bakira Izetbegovića uoči lokalnih izbora, a već dobro poljuljana Vlada Federacije na ovaj način dolazi u još veću opasnost.

Međutim, u cijeloj priči bi mogao profitirati i Elmedin Dino Konaković, odnosno sadašnja ‘četvorka’, jer im se otvara mogućnost ponovnog preuzimanja vlasti u Kantonu Sarajevu. Mediji su već odavno primijetili veliku bliskost u stavovima Čampare i Konakovića, a lider NiP-a se znao hvaliti kako od Čampare dobija informacije o dešavanjima u SDA. Čampara je nedavno, mimo svojih stranačkih kolega, glasao za Izvještaj Nezavisnog policijskog odbora u kantonalnoj skupštini i njegov glas je u tom smislu bio presudan za usvajanje izvještaja. Pored toga, on je u medijskim nastupima pohvalio rad komesara Nusreta Selimovića, koji je na ovu poziciju došao iz novogradske Uprave policije, a uz svesrdnu podršku perjanica NiP-a K. Ademovića i Elmedina Konakovića.

Razloga za slavlje ima i dugogodišnji Medojevićev poznanik, bivši sandžački muftija Muamer Zukorlić, koji je ove godine ostao bez 60.000 KM za ‘institucije’, a koje mu je osiguravao Elmedin Dino Konaković iz kantonalnog budžeta. Podsjećamo, prva Konakovićeva uplata Zukorlićevom BANU-u bila je uoči izbora za BNV, a sada bi mu odlično dobro došla nova uplata uoči lokalnih i republičkih izbora u Srbiji. Posebno zabrinjava činjenica da se Zukorlićev uticaj u Sarajevu ne zadržava samo na političkom planu već zadire i u Islamsku zajednicu, kojoj također prijete podjele, koje se već naziru.

Po svemu sudeći, Medojevićevi tweetovi i njihovo prenošenje u pojedinim bh. medijima dio su dobro osmišljene kampanje, kojom se želi oslabiti pozicija SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, dok bi istovremeno ‘pobunjenici u SDA’ zadovoljili svoju sujetu i potrebu za osvetom vrhu stranke. Radončić bi bio prikazan kao borac protiv četništva i zagovornik NATO integracija, te bi ponovo mogao izigravati žrtvu, dok bi se Konakoviću i građansko-lijevim opcijama otvorila vrata za novu većinu na kantonalnom nivou i još jednu budžetsku godinu vrijednu milijardu maraka uoči lokalnih izbora. Tako bi svi bili ‘čisti’, a postigli bi zacrtane ciljeve.

Kontinuirano fabrikovanje afera

Sve u svemu, moglo bi se kazati da je ovo samo nastavak iste one priče koja je počela sa objavljivanjem nelegalno snimljenih audio snimaka, koji su bili uvod u aferu ‘Asim’. Kasnije je ta afera nadograđena aferom ‘Respiratori’, a cijela mreža ‘konstruktora saradnika’ u ovim aferama, razobličena je upravo sada na primjeru tweetova Nebojše Medojevića.

Sve pokretače i huškače navedenih afera veže samo jedna zajednička nit, a to je da žele vidjeti što slabiju SDA, kako bi za takvo stanje mogli optužiti njenog lidera Bakira Izetbegovića, koji je tek 2015. godine preuzeo stranačko kormilo, a iz izbora 2016. i 2018. godine izašao kao izborni pobjednik. Pored toga, Izetbegović je inicirao i počeo dugotrajni proces ‘čišćenja’ i reformisanja stranke, koji je očigleno ugrozio pojedine klanove i interesne skupine unutar i van SDA. Moglo bi se kazati kako je cijela regija trenutno angažirana na potpirivanju sukoba unutar SDA i među njenim partnerima u Federaciji BiH, pa Izetbegovićeve kvalifikacije o ‘puzajućem državnom udaru’ sve više dobivaju na značaju.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

  1. […] Medojevićevi tweetovi kao izgovor ‘ugroženom’ Radončiću ‘Nije Đorđe, ne može da dođe, već je Nijaz Slobu, poslao narodu’ Objavljeno u: […]

  2. […] Nekadašnji ‘Seferov bojovnik’, a danas ‘Konakovićev rektor’ u političkoj areni i Čamparino ‘iščuđavanje’ Aljoša Čampara preko ‘Slobodne Bosne’ optužuje bošnjačku stranu za rušenje Starog mosta, imputirajući to Izetbegovićima?! Medojevićevi tweetovi kao izgovor ‘ugroženom’ Radončiću […]

  3. By Radončić, ruski medo i kineski zmaj - GlobalCir on August 24, 2020 at 3:53 PM

    […] ‘Drugi čovjek BIA-e Marko Parezanović je najeksponiraniji ruski agent u Srbiji’ Medojevićevi tweetovi kao izgovor ‘ugroženom’ Radončiću Objavljeno […]

Komentiraj