DA LI ĆE KOSOVSKO PITANJE BITI RIJEŠENO PRIJE AMERIČKIH IZBORA? EU bez komentara na Grenelovu objavu, Lajčak žuri u Prištinu!

Nakon informacije u medijima da Miroslav Lajčak danas ne stiže u Prištinu, EU je objasnila o čemu je riječ. Nisu, međutim, htjeli da komentarišu objavu Ričarda Grenela prema kojoj bi se sastanak predstavnika Beograda i Prištine održao 27. juna u Bijeloj kući.

Portparolka misije EU u Prištini Dinka Živalj saopštila je da je let iz Ciriha kojim je Miroslav Lajčak trebalo da stigne u Prištinu otkazan.

“Radimo na tome, kako bismo obezbjedili da on stigne na Kosovo sa što manje odlaganje. Lajčak je izuzetno posvećen tome da sutra bude na Kosovu”, rekla je Dinka Živalj.

Portparolka misije EU u Prištini rekla je, povodom objave Ričarda Grenela na Tviteru, i da EU ne komentariše postupke drugih.

Specijalni izaslanik EU Lajčak će sutra biti u Prištini kako bi razgovarao o modalitetima i predložio datume za nastavak dijaloga pod posredstvom EU, proces koji je od početka donio konkretne rezultate“, rekla je Dinka Živalj.

Američki mediji o sastanku u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je predsjednike Srbije i Kosova na razgovore u Vašington 27. juna ove godine, objavio je američki list The Wall Street Journal. 

Kako navodi list, američki predsjednik ima namjeru da postigne konačni dogovor između ove dvije države prije predsjedničkih izbora ove godine. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači su, kako navodi list, inače veoma blizak administraciji, pozvani u Bijelu kući na razgovore. List ističe da bi rješavanje spora oko statusa Kosova moglo stabilizirati cijeli region zapadnog Balkana i okrenuti ga ka Evropskoj uniji. 

– Usprkos situaciji u SAD i širenju koronavirusa, Tramp se nada da će osigurati dugoročni održivi formalni mirovni ugovor u regiji koji je bio žarište suparničkih sila, kako bi poboljšao svoj vanjskopolitički kredibilitet. Ali novo otvaranje razgovora između Kosova i susjedne Srbije, ruskog saveznika, koji podržavaju SAD, već izaziva kontroverzu u Evropi, gdje se diplomati smatraju da bi se Evropska unija mogla naći u problemu – navedeno je u tekstu. 

Srbija i Kosovo potvrdili su da su dobili poziv za sastanak u Beloj kući 27. juna.

Uspješan ishod proširio bi utjecaj SAD-a na Balkanu, gdje se Kina i Rusija agresivno natječu za utjecaj, posebno od početka pandemije, navodi američki list.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj