(VIDEO) ‘ODGOVOR OLOŠU SA JUGA’: Sjeverna Koreja digla u zrak zgradu međukorejskog ureda za vezu!

Zvanični Pjongjang potvrdio je danas da je digao u vazduh kancelariju za vezu sa Južnom Korejom u gradu Kesong. U međuvremenu pojavio se novi video snimak na kome se vidi trenutak kada je stradala zgrada od četiri sprata.

WEWEWE

Kako javljaju svjetski mediji, u zgradi nije bilo građana Južne Koreje, pošto je objekat još u januaru zatvoren zbog pandemije korona virusa.

Zvanična sjevernokorejska novinska akencija KCNA javila je da je uništenje kancelarije odgovor, kako je navedeno, “ološu” koji treba “skupo da plati za svoje zločine”, što se očigledno odnosi na aktiviste koji iz Južne Koreje šalju propagandne letke na Sjever.

KCNA nije detaljno objasnila kako je izvršeno uništavanje kancelarije, ali je navela da je kancelarija “tragično uništena sjajnom eksplozijom”.

Sjeverna Koreja je ranije upozorila da je spremna da pošalje vojsku u demilitarizovanu zonu koja razdvaja te dvije zemlje. Do eksplozije je došlo tri dana nakon što je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Yong Una, Kim Jo Yong, upozorila da će Sjeverna Koreja srušiti “beskorisnu” kancelariju za komunikacije.

‘Odlučno ćemo odgovoriti nastavite li poticati napetosti’

Južna Koreja najavila je u utorak da će odlučno odgovoriti nastavi li njezin sjeverni susjed poticati napetosti, a upozorenje uslijedilo je nakon što je Sjeverna Koreja eksplozivom uništila na međudržavnoj granici ured za vezu, simbol nastojanja za međukorejsko pomirenje.

Uništavanje tog ureda “srušilo je očekivanja svih ljudi koji su se nadali napretku u međukorejskim odnosima i dugotrajnom miru na (korejskom) poluotoku”, izajavio je zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Kim You-geun na brifingu za novinare.

Dodao je kako Južna Koreja smatra Sjevernu Koreju u cijelosti odgovornom za sve posljedice koje mogu proisteći iz ovog čina.

Rusija je u utorak izrazila zabrinutost zbivanjima na korejskom polutoku pozvavši na suzdržanost nakon čina uništenja sjevernokorejskog ureda za vezu u zoni razgraničenja. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je na konferenciji za novinstvo u Moskvi kazao kako Rusija pozorno motri zbivanja na korejskom poluotoku no za sada ne planira kontakte na visokoj diplomatskoj razini kako bi se napetosti smanjile.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj