POBJEDNICI SU GRAĐANI MOSTARA! Izetbegović i Čović potpisali sporazum o Mostaru i Izbornom zakonu

Dogovor koji su Mostarci čekali deset godina postignut je. Nakon više sastanaka i približavanja udaljenih pozicija lideri HDZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, stavili su potpis na politički sporazum o održavanju izbora u najvećem hercegovačkom gradu.

MOSTAR

Izetbegović i Čović dogovorili su implementaciju presude Ustavnog suda, zbog kojeg se lokalni izbori u Mostaru nisu održali od 2008. godine, kao i izmjene statuta Grada Mostara, koje bi se trebale usvojiti na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon izbora novog Gradskog vijeća.

Također, Čović i Izetbegović potpisom dokumenta obavezali su se da će sporne stvari iz Izbornog zakona dogovoriti do kraja 2021. godine, kako bi spremni ušli u izbornu 2022. godinu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i prvi čovjek Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Sporazum su potpisali i Slaven Zeljko i Salem Marić, predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA u Msotaru.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlukom broj 9/09 od 26. novembra 2010. godine djelomično usvojio zahtjev Kluba poslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti odredba član 19.4. Izbornog zakona i člana 17. Statuta Grada Mostara koje tretiraju način izbora Graskog vijeća.

Rok za izvršenje odluke, odnosno promjene spornih članova, istekao je 26. decembra 2011. godine.

Izetbegović: Pobijedili su građani Mostara

Nakon što je potpisan sporazum o održavanju izbora u Mostaru, lider SDABakir Izetbegović istakao je da je ovo dobar dan za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, uz nadu da će buduće generacije političara dočekati “normalniji statut za grad Mostar”.

Na početku je prokomentarisao kratki sporazum o potrebama izmjene Izbornog zakona kazavši da je riječ o “dogovoru kojim se nastoji pokušati ponovo izbalansirati etnički i građanski princip, te da se uklone sve vrste diskriminacije koje se odnose na narode i građane”.

On je dodao kako se s liderom HDZ-a Draganom Čovićem dogovorio da će pojačati integritet i transparentnost izbornog procesa kroz preporuke OSCE-a i Venecijanske komisije.

Govoreći nadalje o sporazumu za grad Mostar, lider SDA istakao je da je bitan sam dogovor oko statuta.

“Statut je koncipiran tako da se u Mostaru treba rukovoditi zajedno. Rukovoditi, ne vladati. Naravno da to znači mnogo blokada, mogućih usporavanja i zaustavljanja procesa, ali u ovom trenutku to je tako. Ne postoji dovoljno povjerenja. Ne znam da li će nova generacija političara dočekati jedan normalniji statut za grad Mostar. Nadam se da hoće neka buduća, bez potrebe tolikih blokada i zaustavljanja.

Na pitanje novinara o ocjeni ustavnosti sporazuma, Izetbegović je dodao: “Trebat ćete pročitati sporazum jer nije onakav kako se prenosilo u medijima proteklih dana. Rano je govoriti o sudarima statuta sa Ustavom BiH”.

Izetbegović je ponovio da je sporazum tako postavljen da u Mostaru niko ne može raditi neke stvari, a da ga ovaj drugi ne može zaustaviti.

“Pobjednici u ovome su građani i glasači Mostara. Sazrijevaju stvari. Ono što nije bilo moguće prije godinu dana, sada jeste. Dobro je da nije obratno i da ne idemo unazad s tim mogućnostima”, rekao je Izetbegović. Komentarišući da je Mostar puno izgubio kroz proteklu deceniju, Izetbegović je na kraju istakao i da se “neki ljute na SDA i HDZ, a imali su priliku da riješe probleme”.

Čović: Uskoro izmjene izbornog zakona

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je danas nakon potpisivanja sporazuma za Mostar da je sa Bakirom Izetbegovićem dogovorio okvir, a da će gradske vlasti naknadno objasniti detalje funkcionisanja Mostara.

“Potpisali smo dva sporazuma, jedan – okvirni sporazum za Grad Mostar, uključujući statut i izbore, i drugi da kako bi osigurati legitimne naredne opće izbore uz legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda “, rekao je Čović.

On se zahvalio čelniku Delegacije EU Johannu Sattleru i američkom ambasadoru Ericu Nelsonu, te predstavnicima OHR-a, OSCE-a i ambasadoru Velike Britanije kako bi u tišini i bez pritiska javnosti došli do ovih dogovora.

“Po meni uskoro možemo podnijeti prijedlog izmjene izbornog zakona što se tiče Mostara kako bi se održali lokalni izbori, a drugi sporazum nas obavezuje da do kraja 2021. završimo sve što treba pred opće izbore 2022”, rekao je Čović.

Sattler: Čekali smo godinama, ovaj sporazum sada ide u Parlament

Prvi čovjek Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je današnje potpisivanje sporazuma za Mostar između Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Kako je rekao nakon ceremonije potpisivanje, održavanje izbora u Mostaru jedan je od prvih prioriteta EU koje je Unija dala domaćim vlastima.

“EU pozdravlja postizanje sporazuma o održavanju izbora u Mostaru koji su se čekali 12 godina. Zahvaljujem se liderima stranaka i gradskim vlastima, te međunarodnoj zajednici. Ono što je važnije jeste da na ovaj način procese vraćamo u Parlament jer će u konačnici Parlament BiH odlučiti o prijedlogu, a dogovor je da se u roku od 15 dana uputi u proceduru”, rekao je Sattler

On je dodao da je vrlo važno što se ispunjava odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Proces ka EU bio je bolno spor, a nije razlog što su vrata EU bila zatvorena, ona su itekako otvorena. Razlog sporosti leži u nedostatku političke volje. Zato pozivam sve lidere da se uključe u rješavanje problema ove zemlje”, poručio je Sattler.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] POBJEDNICI SU GRAĐANI MOSTARA! Izetbegović i Čović potpisali sporazum o Mostaru i Izbornom zako… […]

Komentiraj