VOJNA OPREMA VRIJEDNA 60 MILIONA DOLARA: SAD isporučile Ukrajini savremeni protutenkovski sistem

Sjedinjenje Države dopremile su u Ukrajinu pošiljku vojne opreme vrijednu 60 miliona dolara koja uključuje protutenkovske rakete kako bi se ta zemlja suprotstavila ruskoj agresiji, potvrdilo je u srijedu američko veleposlanstvo u Kijevu.

Pošiljka je dopremljena u Ukraijinu u utorak i sadrži prijenosne protutenskovske raketne lansere tipa “Javelin”. U pošiljici je i streljivo kao i komunikacijska oprema, a veleposlanstvo SAD opisuje je kao sastavni dio pomoći koje je cilj ojačati sigurnost Ukrajine i suradnju dvije države.

Suvremeni protuoklopni sustav “Javelin” osim američke vojske i marinskih postrojbi koriste i vojske brojnih drugih država. “SAD odlučno stoje uz Ukrajinu i podupiru njezin suverenitet i teritorijalni integritet kojemu prijeti ruska agresija”, navodi se u izjavi američkog veleposlanstva.

Ukrajinska vojska već više od šest godina u pograničnom području s Rusijom ratuje s pobunjeničkim skupinama koje imaju rusku potporu.

Više od 13 hiljada ljudi poginulo je tokom ovih sukoba, procjena je Ujedinjenih naroda. Sukob je izbio pošto je 2014. godine u Ukrajini zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič nakon čega se Ukrajina okrenula suradnji sa Zapadom.

Rusija koja zastupa pobunjeničke skupine u međunarodnim mirovnim pregovorima opetovano je zanijekala izravnu umiješanost u sukobe u Ukrajini.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj