JASNA PORUKA: Američka ambasada u BiH upozorila VSTV zbog odbijanja saradnje sa komisijom Parlamenta

Američka ambasada u BiH uputila je večeras putem svog Twitter profila jasnu poruku Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

JASAN STAV AMERIČKE AMBASADE: “Poštivanje Ustava nije diskreciono ...

VSTV bi, kako su naveli, trebao imati na umu da su provjere i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

Upućivanje službenika pravosudnog sektora da ne sarađuju sa komisijom zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene neovisnosti – naveli su iz Američke ambasade u BiH.

Ovo upozorenje je došlo nakon što je VSTV dalo do znanja da neće sarađivati sa Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zaključak Zastupničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH. Na ovaj način Zastupnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti – naveli su iz VSTV-a, a na čijem čelu se nalazi Milan Tegeltija.

Poručili su da članovi VSTV-a BiH, sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini, ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj