KANTONALNI SUD BIHAĆ: Određen pritvor Fikretu Abdiću!

Kantonalni sud u Bihaću prihvatio je prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i odredio danas jednomjesečni pritvor Fikretu Abdiću, načelniku Općine Velika Kladuša i presuđenom ratnom zločincu.

Informaciju je za medijima potvrdila predsjednica Suda Fata Nadarević.

Osim Abdiću, pritvor je određen i Sulejmanu Siliću, dok su za njegovu suprugu Sanju Silić izrečene mjere zabrane.

Kako nam je potvrdila Nadarević, pritvor Abdiću i Siliću je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

U akciji kodnog naziva Mreža, izvedenoj u četvrtak, pored Fikreta Abdića, koji je prvoosumnjičeni, uhapšeno je ukupno pet osoba, njegovih bliskih suradnika.

Sanja Silić supruga je Sulejmana Silića, koji je dosad bio općinski činovnik za građevinske poslove i čovjek od povjerenja Fikreta Abdića.

Uz njih su uhapšene još tri osobe, koje su pristale na saradnju sa Tužilaštvom, nakon čega su puštene na slobodu.

Policija je u četvrtak tražila i kćerku Fikreta Abdića, predsjednicu Laburističke stranke Elviru Abdić-Jelenović, koja je trenutno u inostranstvu i nedosupna je bh. pravosuđu.

Prema navodima Tužilaštva USK-a, osumnjičenima se stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. U postupcima javnih nabavki, u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ, osumnjičeno pravno lice kontinuirano je dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica.

Radi se o projektnom birou S.E.N.S.A, čiji su uposleni vršili konsalting, pripremu projekata, građevinsko vještačenje i izradu projektne dokumentacije. Najveći poslovi su išli preko Javnog preduzeća Komunalije. Pored njih su pretreseni i uredi Laburističke stranke, Udruženja za zaštitu prava nezaposlenih dioničara Agrokomerc d. d, Kladuška zadruga i Komunalije.

U istrazi se spominje i skupo plaćanje izrade pravilnika koji je omogućio načelniku da uvećava plaće i vrši isplate nagrade pojedinim državnim službenicima, a iskorištavao je i svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine bez Općinskog vijeća.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj