DA LI JE MISLIO NA LIBIJU? Egipatski predsjednik zapovjedio vojsci da bude spremna na misije van granica!

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi u subotu je zapovjedio vojsci da bude spremna za misije u i van zemlje kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost s obzirom na napetosti zbog turske intervencije u Libiji.

Egyptian forces... ready for any operation inside or outside" says ...

Turska podržava međunarodno priznatu libijsku vladu nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju koja je uz tursku pomoć odbacila 14-mjesečnu ofenzivu na Tripoli Libijske nacionalne vojske (LNA) Khaifa Haftara koja ima uporište na istoku zemlje. LNA podupiru Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat.

Sisi je u subotu posjetio zrakoplovnu bazu blizu 1.200 kilometara duge egipatske granice s Libijom, a nacionalna televizija  je objavila snimke kako prati uzlijetanje vojnih zrakoplova i helikoptera.

Budite spremni provesti svaku misiju, ovdje unutar naših granica ili, ako će biti potrebno, van naših granica“, rekao je skupini od nekoliko vojnih pilota i pripadnika specijalnih snaga u bazi.

Rekao je i kako je egipatska vojska “jedna od najsnažnijih u regiji”. “To je racionalna vojska, vojska koja štiti i ne prijeti… to je naša strategija, naša uvjerenja i načela koja nikada nećemo mijenjati.”

Ranije ovoga mjeseca Egipat je pozvao na primirje u Libiji i predložio stvaranje izabranog vladajućeg vijeća za zemlju. Plan su pozdravili SAD, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, a Njemačka je rekla da su za mirovni proces ključni razgovori pod pokroviteljstvom UN-a. Turska je, međutim, odbacila prijedlog kao pokušaj da se spasi Haftara nakon što je pretrpio vojni poraz.

Sisijev plan je uključivao i odlazak svih stranih boraca iz Libije.

Libija nema stabilnu središnju vlast od rušenja s vlasti Moamara Gadafija 2011. uz pomoć NATO-a. Više od pet godina ima suparničke parlamente i vlade na istoku i zapadu zemlje, dok ulice kontroliraju razne oružane skupine. Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sada kontrolira većinu sjeverozapada zemlje, dok Haftarove snage i dalje kontroliraju istok i velik dio juga zemlje.

Objavljeno u:

Komentiraj