NAJVIŠE U VOJVODINI! Izbori u Srbiji: Do 15 sati glasalo manje od trećine građana!

U Srbiji se danas održavaju opći izbori, a na glasanje je do 15 sati izašlo 30 posto birača, tvrdi promatračka misija CRTA.

Beograd: Predsjednik Aleksandar Vučić glasovao na parlamentarnim izborima

Najveća izlaznost je u Vojvodini, gdje je do 15 sati izašlo oko 27 posto građana. Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da dosad ‘nije bilo kakvih većih nepravilnosti’.

Na svom biračkom mjestu nešto posije 12 sati pojavio se i srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, koji je i nositelj liste naprednjaka ‘Aleksandar Vučić – za našu djecu’, favorita na izborima, čiju su pobjedu s više od 50 posto glasova prognozirale predizborne ankete.

Premda je njegov dolazak na biralište službeno najavljen tek četrdesetak minuta prije nego se pojavio, Vučića su brojne novinarske ekipe čekale nekoliko sati, a došao je sam, iako je neslužbeno najavljeno da bi mogao doći s s kćerkom Milicom.

Zanimljivo je da je Vučić nakon zaokruživanja glasačkog listića skinuo masku i tako praktički prekršio pravila izbora u vrijeme epidemije koronavirusa, od kojega u Srbiji i dalje svakodnevno oboljeva stotinjak građana.

Vučić je izjavio kako bi volio da SNS na današnjim izborima osvoji 1,7 ili 1,8 miliona glasova, ocijenivši da bi ‘poslije osam godina na vlasti i negativne kampanje medija’ to bio veliki uspjeh.

On je rekao da ‘očekuje teške dane i sedmice’ u pogledu Kosova, te poručio kako želi izgradnju prijateljskih odnosa sa zemljama regije, s tim da Srbija bude uspješnija od njih, posebno na području ekonomije.

Građani Srbije danas glasaju za izbor 250 zastupnika Skupštine Srbije, 120 zastupnika parlamenta Vojvodine, te za vijećnike općina i gradova, birališta se zatvaraju u 20,00 sati, a prvi preliminarni službeni rezultati državnog izbornog povjrenstva očekuju se u 23 sata.

Pravo glasa ima  6,5 miliona birača, a za mandate se bori 21 izborna lista, među kojima je favorit je Srpska napredna stranka (SNS), srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Vučića.

Izbori su prvo raspisani za 26. aprila, ali je kampanja prekinuta uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa. Predizborni proces obilježen je pokušajima dijela opozicije da osigura što masovniji bojkot izbora, argumentirajući to izostankom uvjeta za poštene izbore. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj