LAJČAK U BEOGRADU: ‘Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u julu u Briselu’

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Beogradu da očekuje da dijalog bude nastavljen u julu u Briselu, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji će normalizovati odnose.

LAJČAK O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: 'Priznajem odluku ...

“Lično sam posvećen da nastavim dijalog pod okriljem EU, bez odlaganja i kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji će normalizovati odnose, riješila neriješena pitanja, a koji će biti održiv i prihvatljiv i za region i članice EU”, rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je istakao da kao posrednik nije tu da bilo koga gura u određeni sporazum, već da pomogne stranama da postignu dogovor koji će funkcionsati za obje strane i oba naroda.

“Očekujem da dijalog bude nastavljen u julu u Briselu”, dodao je.

Lajčak je podsjetio da je mjesto Srbije u Evropi.

“Srbija je dio Evrope. Vaši problemi su naši. Ali znate da je vaš put povezan s dijalogom”, poručio je Lajčak.

On je izrazio želju da Srbija napreduje u dijalogu.

“Srbija, u skladu s odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU”, naveo je Vučić i dodao da se opredijeljenost Srbije ka evropskoj budućnosti ne može odvajati od evropskog pokroviteljstva u tim razgovorima.

On je kazao i da Lajčak svojim autoritetom, znanjem i integritetom može da garantuje objektivnost u posredovanju dijalogu.

Vučić je ocijenio da nijedno rješenje ne može da bude lako za Srbiju i da kada krenu razgovori neće biti lakih pitanja, da će obezbijediti budućnost svim građanima Srbije, zaštitu spomenika Srpske pravoslavne crkve i zaštitu srpskog naroda na Kosovu.

On je istakao da Srbija u razgovore ulazi u dobroj vjeri, ali da to očekuje i od druge strane, a ne samo da Priština isporučuje svoje zahtjeve.

Vučić je rekao da želi da razgovara i o formiranju Zajednice srpskih opština te izrazio nadu da će se postići kompromis.

On je dodao da se očekuje nastavak dijaloga, da Srbija cijeni napore Sjedinjenih Američkih Država, ali da se očekuje nastavak pod pokroviteljstvom EU, jer je taj dijalog vezan za evropsku perspektivu Srbije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj