SAMO ZA OSOBE NASTANJENE U TOJ ZEMLJI! Saudijska Arabija će omogućiti ‘veoma ograničen’ hadž!

Saudijska Arabija je objavila da će održati ‘veoma ograničen’ hadž ove godine zbog pandemije korona virusa, a samo će hodočasnicima koji već žive u ovoj kraljevini će biti dozvoljeno da učestvuju u hodočašću koje počinje krajem jula.

“Odlučeno je da se održi hodočašće ove godine sa veoma ograničenim brojem… sa različitim nacionalnostima u Kraljevini”, saopćila je Saudijska novinska agencija, citirajući Ministarstvo za hadž.

Ova odluka je donesena u svjetlu povećanja broja zaraženih bolešću COVID-19 širom svijeta, za koju još ne postoji vakcina i zbog teškoće održavanja socijalne distance među velikim brojem hodočasnika koji dolaze iz inostranstva, navodi se u saopćenju.

Više od dva miliona ljudi svake godine obavi godišnje hodočašće u svetom gradu Meki, a mnogi od njih putuju izdaleka.

Hadž, obaveza koju moraju ispuniti svi muslimani kojim to zdravlje dozvoljava barem jednom u životu, predstavlja ogromni potencijalni izvor zaraze jer se na njemu okupe milioni hodočasnika u prenapučenim vjerskim lokacijama.

Potpuni hadž, koji je prošle godine privukao gotovo 2.5 miliona hodočasnika, bio je malo vjerovatan nakon što su zvaničnici savjetovali krajem marta muslimane da odgode pripreme zbog brzo šireće bolesti.

Ranije ovog mjeseca, Indonezija, najnaseljenija muslimanska zemlja na svijetu, istakla se kao jedna od prvih zemalja koja se povukla iz hodočašća nakon što je pritiskala Rijad za pojašnjenje, a ministar je kazao da se radi o “veoma gorkoj i teškoj odluci”.

Malezija, Senegal i Singapur su nakon toga donijeli slične odluke.

Od kraja februara je kraljevina odgodila umru, hodočašće u Meku, zbog pandemije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj