Aleksandar V. u Moskvi: Dobio sam savjete i dobre analize od Putina!

Kremlj je saopćio da se predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je stigao u Moskvu kako bi učestvovao u svečanostima povodom obilježavanja 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Na početku sastanka sa ruskim predsjednikom, Vučić je zahvalio i izrazio veliko prizanje Putinu za, kako je rekao, “nedvosmislenu podršku kada je reč o životno važnim nacionalnim i državnim interesima Srbije”.

Razgovarali smo o svim ključnim pitanjima. Dakle, političkim – prije svega o Kosovu, ali i o cjelokupnoj regionalnoj saradnji i odnosima u svetu. Osim o političkim odnosima koji su bliski, dobio sam i određene savjete i dobre analize predsjednika Putina“, kazao je Vučić.

Uz podsjećanje da je na Zapadnom Balkanu politička situacija veoma složena, Vučić je rekao i kako se razgovaralo i o tome, ali i kako se može uraditi mnogo toga zajedno na povećanju trgovinske razmjene dvije zemlje.

Također je zahvalio za pomoć u vrijeme epidemije korona virusa, kao i na pozivu za učestvovanje u Paradi pobjede. “Za mene lično i za moju zemlju Srbiju velika je čast”, rekao je Aleksandar i dodao: “Mi se ponosimo našom zajedničkom pobjedom”.

‘Imali smo dobar razgovor’

On je odao priznanje Rusiji koja je, kako je rekao, uradila sve kada je riječ o očuvanju historijskog sjećanja iz Drugog svjetskog rata, ali dodao da će i Srbija pomagati po tom pitanju.

Nakon sastanka koji je održan u četiri oka, iza zatvorenih vrata, Vučić je ocijenio da postoji prostor u budućnosti za srpske kompanije na ruskom tržištu.

Imamo i dalje problem da imamo sve više malih uspješnih kompanija, ali nemamo još veliku kompaniju koja bi mogla da dobije značajne poslove u Rusiji“, objasnio je dodajući da za to treba još tri do četiri godine oporavka.

“Vjerujem da imamo prostora u budućnosti ali moramo još da ojačamo. Ovo rusko tržište je jedno od najzahtjevnijih, ne može ovdje po sistemu ‘idemo negdje pa ćemo nekome lako da uzmemo novac’”, poručio je on.

Također je rekao da će naredne godine predvoditi kolonu Besmrtnog puka u Beogradu koja će, izrazio se nadu, biti najveća poslije moskovske. Putin je potvrio je da će doći u Srbiju u oktobru, a Vučić je je zaključio da su imali dobar razgovor.

Ima stvari o kojima nikada ne možete javno da govorite, ali očekujem dalje jačanje povjerenja i još bolju saradnju u budućnosti“, rekao je Vučić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj