Sjeverna Koreja postavlja zvučnike na međukorejskoj granici

Sjeverna Koreja završila je postavljanje oko 20 propagandnih zvučnika u regijama duž međukorejske granice, što je oko polovina broja zvučnika uklonjenih u sklopu sporazuma iz  2018. s Južnom Korejom, rekao je u utorak vojni izvor iz Seoula.

Sbližování pokračuje: Jižní Korea odstranila propagandistické ...

Sjever je prvi put u nedjelju ponovo počeo da instalira zvučnike unutar Demilitarizirane zone koja je razdvojila dvije Koreje, a što je posljednja u nizu akcija koje su pojačale napetosti na Korejskom poluotoku. Akcije su uslijedile  zbog  balona sa letcima protiv Pyongyanga, koje  šalju sjevernokorejski dezerteri  i drugi aktivisti iz Južne Koreje.

Očekuje se da će Sjever instalirati više zvučnika, jer ih je prethodno bilo 40, navodi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Pyongyang će, kako se očekuje, nastaviti emitiranje poruka protiv Seoula putem zvučnika.

Južna Koreja analizira kako da odgovori na očigledan pritisak Sjevera.

Nakon prvog sastanka na vrhu između predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una 27. aprila 2018. dvije Koreje složile su se da zaustave sva neprijateljska djela jedna protiv druge, uključujući emitiranje putem zvučnika i distribuciju letaka.

Ministarstvo obrane Južne Koreje saopćilo je u ponedjeljak da pomno nadgleda poteze Sjevera, dodajući da je vojska “u potpunosti spremna odmah reagirati na različite mogućnosti”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj