KONTINUIRANO NEGIRANJE GENOCIDA! U Srebrenici ponovo osvanuli uvredljivi plakati na kojima se 11. juli proglašava ‘danom oslobođenja’

U vrijeme kada se vrše posljednje pripreme za obiležavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Vojin Pavlović, predsjednik Udruženja građana Istočna alternativa, u centru Srebrenice zalijepio je plakat kojim poziva građane da obilježe 11. juli kao dan oslobođenja Srebrenice.

Na ovom plakatu je slika ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba koji je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina u BiH, i tekst sa najavom obilježavanja dana oslobođenja Srebrenice.

Udruženje Istočna altarnativa je i ranije lijepilo plakate sličnog sadržaja i to je izazivalo revolt i strah kod Bošnjaka, naročito sada, u momentima kada žrtve i porodice stradalih Bošnjaka dočekuju još jednu godišnjicu genocida.

Fotografiju Pavlovića na kojoj lijepi plakate sa likom Ratka Mladića postavila je na Twitter njegova sugrađanka uz poruku:

– Čovjek sa čijom ženom sam radila, koji me uz osmijeh pozdravljao svako jutro kada dođe po hljeb, po ko zna koji put lijepi plakate Ratka Mladića po Srebrenici. Ne, ne znate vi taj osjećaj. Ne znaju ni politčari koji se bore za fotelju, ni tamo ni ovamo!

Ne znam je li vrijedno komentiranja. Radi se o čovjeku kojeg ne znam ni kako bih nazvao više, s obzirom na to da se to već nekoliko puta događa, a da nadležno Tužiteljstvo i policija nisu reagirali. To je svjesna provokacija. Predizborna kampanja je već počela, on sebi diže rejting i vjerojatno će završiti na nekoj od listi. Nije to ni prvi ni posljednji Srbin koji veličanjem ratnih zločinaca pravi sebi kampanju. To je radio i sam Milorad Dodik sa davanjem imena studentskom centru ‘Karadžić’ u Istočnom Sarajevu ili Palama. Prema identičnoj matrici radi i ovaj ovdje”, rekao je  Alija Tabaković, kandidat za načelnika općine Srebrenica.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj