DODIK PRKOSI ZAPADU: Policija RS-a kupila ruske helikoptere, a u Bijeljinu stigli respiratori koje proizvodi ruska firma pod sankcijama SAD-a!

Bh. entitet  Republika Srpska kupila je tri ruska helikoptera “Ansat” za potrebe svoje policije, a prvi će biti dostavljen u septembru, rekao je za RIA “Novosti” član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

DODIK: MUP Srpske kupio tri Ansat helikoptera od Rusije!

– Uprkos svim pritiscima zapadnih partnera da spriječe ovu nabavku, mi smo to ipak sproveli – rekao je Dodik.

Ministarstvo unutrašnjih poslova manjeg bh. entiteta u januaru je objavilo izbor dobavljača helikoptera za oko 22 miliona eura, a kao jedini ponuđač navedena je kompanija “Ruski helikopteri”. Riječ je o tri “Ansat” laka helikoptera, pišu RIA “Novosti”.

Dostava lakih helikoptera iz ruskog grada Kazanja očekuje se u septembru ove godine, te u maju 2021. godine i januaru 2022. godine, piše ruska agencija.

Respiratore koji su stigli u Bijeljinu proizvodi ruska firma koja je pod sankcijama SAD-a

Pedeset respiratora marke AVENTA-M kupljenih u Rusiji, koji su danas stigli u Bijeljinu nakon održane humanitarne akcije “Respirator za RS“, prozvodi firma iz Rusije koja je pod sankcijama SAD-a zbog svoje uloge u ukrajinskoj krizi.

Naime, proizvođač je Uralsko inženjersko postrojenje u Čeljabinsku. Ova fabrika je dio vojnog kompleksa “Radio-elektronske tehnologije” (KRET), a ona, opet, dio “Rosteka”, koji je pod sankcijama SAD-a od jula 2014. godine.

Po toj odluci je američkim firmama i pojedincima je zabranjeno da posluju s njima. Sve navedene informacije su bile tema američki medija u aprilu nakon što je pošiljka respiratora poslana u SAD.

Naime, tada se u pošiljci medicinskog materijala koja je istovarena iz ruskog Antonova na Aerodromu John Kenendy u New Yorku bili upravo i respiratori koje proizvodi navedena ruska firma pod američkim sankcijama, a koji su danas stigli u Bijeljinu.

Američki State Department je tada saopćio da je službeni Washington pristao da kupi sanitetski materijal, ali nije spomenuo nijednu kompaniju ili sankcije. Mediji su, pak, problematizirali sve ovo i navedeni aranžman pripisali prisnim odnosima predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina.

Tek u danima koji su slijedili oglasila se američka administracije te je saopćeno da se sankcije ne primenjuju na medicinski materijal. Respiratori AVENTA-M, njih 50 komada, koji su stigli u Bijeljinu, kupljeni su od Rusije za 2.305.080 KM ili 46.100 KM po komadu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj