IMAMO RAZUMIJEVANJA ZA ODLUKE PRIŠTINE! Grenell: Uskoro novi termin sastanka u Bijeloj kući!

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell izjavio je da razumije odluku premijera Kosova Avdullaha Hotija da otkaže dolazak u Vašington i poručio da će uskoro biti određen novi termin sastanka.

Grenell je na svom Twiter nalogu zahvalio premijeru Hotiju i izrazio razumijevanje za njegovu odluku. “Razumijemo vašu odluku i radujemo se određivanju termina za novi sastanak uskoro”, napisao je Grenell.

Kosovski premijer Hoti otkazao je odlazak u Vašington i učešće na sastanku sa delegacijom Srbije 27. juna u Bijeloj kući, zbog objavljivanja optužnice koju je Specijalizovano tužilaštvo podiglo protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija.

“Zbog novih dešavanja u Prištini kao rezultat optužnica predatih od kancelarije Specijalnog tužioca, vraćam se u Prištinu kako bih se bavio situacijom”, napisao je Hoti na svom Facebook profilu.

Odlazak u Vašington sinoć je otkazao i predsjednik Thaci, koga je saopštenje o podizanju opstužnice zateklo na avionskom letu za Vašington.

On je najavio da se danas vraća na Kosovo. U kosovskoj delegaciji na sastanku u Bijeloj kući trebali su biti predsjednik Thaci i premijer Hoti.

Kako je saopšteno u srijedu, Specijalizovano tužilaštvo je 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U optužnici se navodi da Hashim Taci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava, te da su žrtve kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Dalje se navodi da optužnica predstavlja isključivo optužbu i da je “rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj”. Specijalizovani tužilac se odlučio da objavi optužnicu iako nije potvrđena od strane Suda zbog “kontinuiranih pokušaja Thacija i Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća”.

Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice. Specijalizovano tužilaštvo je prvu optužnicu podnijelo u februaru ove godine, a drugu u aprilu. Od januara 2019. na ispitivanje u Hag je bilo pozvao preko 200 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, bilo u svojstvu osumnjičenih ili u svojstvu svjedoka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj