MORAM SE POSTARATI ZA SITUACIJU U ZEMLJI! Nakon Tačija i Hoti otkazao posjetu Bijeloj kući

Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je da neće učestvovati na sastanaku u Bijeloj kući u subotu 27. juna nakon optužnice tužilaštva u Hagu za ratne zločine na Kosovu.

S obzirom na nova dešavanja u Prištini kao rezultat optužnice koju je podnijelo Specijalizovano tužilaštvo, moram se vratiti u zemlju i postarati o situaciji”, naveo je danas Hoti na Tviteru.

On je dodao da je obavijestio specijalnog izaslanika predsjednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela da neće učestvovati na sastanku.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu juče je saopštilo da je Specijalizovanom vijeću Kosova podnijelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Tači je juče otkazao učešće na sastanku u Vašingtonu u okviru dijaloga sa predstavnicima Srbije.

Veselji: Odluka o objavi optužnice politički motivisana

Bivši predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji ocijenio je objavljivanje optužnice Specijalnog tužilaštva, prije potvrde sudije, kao politički motivisano.

Veselji je na konferenciji za novinare izjavio da je objavljivanje optužnice za ratni zločin protiv njega i Hašima Tacčja prije nego što je Sud istu potvrdio ili odbacio, bez presedana. On je kazao da nije tačna tvrdnja tužioca da su on i Tači pokušali da opstruiraju rad Specijalizovanih vijeća.

Podignute sumnje su u potpunosti neistinite i ne postoje. Takođe, nema osnova za navode o opstrukciji rada suda. A takav jezik obraćanja neistinama duboko je zabrinjavajući. Druga zabrinutost je utemeljena sumnja da su stvarni motivi ovog tužioca potpuno politički. S obzirom na vrijeme i okolnosti, nekoliko dana prije sastanka u Bijeloj kući, s pravom su podignute sumnje da je to slučajnost“, rekao je Veseli.

Po njegovom mišljenju, ni jedan tužilac nikada ne smije dozvoliti da se njegove odluke vode političkim motivima te da je ovim pristupom tužilac upozorio na put koji će slijediti.

On najavljuje narodu Kosova da ovaj proces ne može biti vjerodostojan za dijeljenje nepristrasne pravde i bez uticaja političkih okolnosti. On pokušava prikriti stvarne motive, koji izgledaju kao politički, kontradiktornim izjavama. Želim da uvjerim sve građane da neću dozvoliti da ovaj tužilac i bilo ko drugi poput njega na ovaj način omalovažava Oslobodilačku vojsku Kosova. Mi smo bili primorani da branimo sebe i svoju zemlju“, kazao je Veselji.

Istakao je da je ponosan što je bio dio, kako je rekao, “oslobodilačke borbe naroda Kosova” i da potpuno negira bilo kakvu umiješanost u bilo koje zločinačko djelo.

Tači okačio amblem OVK na svoj Facebook profil

Predsjednik Kosova Hašim Tači promijenio je naslovnu fotografiju na svom zvaničnom Facebook nalogu i postavio amblem Oslobodilačke vojske Kosova.

On je fotografiju postavio oko 11 sati i na njoj se vidi crna pozadina sa amblemom OVK.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj