NOVI PODACI O NASELJAVANJU ISLANDA: Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja otvaraju zanimljiva pitanja

Arheolozi su otkrili drevno vikinško naselje koje je prethodilo prvoj poznatoj ljudskoj zajednici na Islandu.

Pronađeni ostaci drevnog vikinškog naselja otvaraju zanimljiva pitanja

Ostaci dva objekta pronađeni su u blizini jednog sela kod fjorda Stovarfjorur, a jedan je izgrađen ranije nego što to stoji u sadašnjim zapisima o tome, kada su na ove prostore došli prvi Vikinzi.

Starija građevina, koja potiče oko 800. godine nove ere, dugačka je nepunih 100 metara, a rani doseljenici su je koristili kao sezonski lovački kamp. Uz drvenu konstrukciju bili su prisutni  i brojni ukrasni artefakti, uključujući rimske i bliskoistočne kovanice, perlice, prstenje i sitne zlatne predmete.

Za otkriće su zaslužni Bjarni F. Ajnarson i tim koji na tom području rade od 2015.

Tim je otkrio i ostatke objekta koji datira od 860. do 870. godine, što sada omogućava uvid u način na koji su Vikinzi osnovali seosko naselje. Nakon kopanja dublje u zemlju, Ajnarson i njegova grupa otkrili su još jedan objekat koji je izgrađen 800. godine.

Zapisi govore o glavnom vikingu Ingolfu Arnarsonu, koji je otputovao iz Norveške zajedno sa prijateljima i rukama na farmi u potrazi za zemljom netaknutom od ljudi. Legenda kaže da je primijetio zemlju, koja je sada Island, daleko u daljini i zamolio je bogove da mu ukažu na mesto koje treba da naseli. Prema legendi, brod je 874. godine stigao na obalu i taj događaj se uzima za momenat dolazaka prvih stanovnika na Island.

Strukture u objektima čiji su ostaci nađeni su takve da je u njima bilo više prostorija što ukazuje na to da je u njima živjelo više  porodica. Osim predmeta za svakodnevnu upotrebu, nađene su i srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje…

Stručnjaci kažu da su ti predmeti vjerovatno nabavljani trgovinskim vezama i da je roba sa istoka dolazila u zamjenu za meso kita ili morževa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj