POKUŠAO DA VRBUJE HAKERE! Objavljene nove optužbe protiv Assangea

Ministarstvo pravosuđa SAD objavilo je danas optužnicu kojom osnivača “Wikileaksa” Juliana Assangea tereti da je pokušavao da vrbuje hakere na konferencijama u Evropi i Aziji koji bi mu mogli osigurati stranicu sa povjerljivim informacijama i da se udruživao sa članovima hakerskih organizacija.

U optužnici nema dodatnih optužbi sem 18 tačaka koje je Ministarstvo pravosuđa otpečatilo prošle godine, ali tužilaštvo ističe da ukazuje na napore Asanža da dobije i objavi povjerljive informacije što je osnov krivične prijave sa kojom se već suočava.

Osim vrbovanja hakera, optužnica tereti Asangea i za udruživanje sa članovima hakerskih grupacija poznatih kao “LulzSek” i “Anonimus”.

Tužilaštvo tvrdi da je Asanž sarađivao i sa sedamnaestogodišnjim hakerom koji mu je dao informacije ukradene iz banke i da je dao direktivu da mu ukrade dodatni materijal, uključujući audio-snimke višerangiranih zvaničnika administracije.

Assangeov advokat Beri Polak rekao je da “neumorno državno gonjenje Juliana Assangea predstavlja opasnu prijetnju po novinare bilo gdje i po prava javnosti”.

“Današnja optužnica je novo poglavlje u naporima američke Vlade da uvjeri javnost da je njihov progon Asanža zasnovan na nečemu drugom sem objave istinite informacije”, naglasio je Polak, dodajući da optužnica tereti Asanža za kršenje Zakona o špijunaži na osnovu objava “Wikileaksa” kojim su objelodanjeni ratni zločini koje je izvršila američka administracija.

Assange je uhapšen prošle godine nakon što je izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gdje se sklonio kako bi izbjegao deportaciju u Švedsku zbog optužbi za silovanje i seksualni napad.

Osnivač “Wikileaksa” bori se protiv deportacije u SAD gdje bi se suočio sa optužbama za špijunažu povezanim sa objavljivanjem dokumenata 2010. godine o operacijama američke vojske u Afganistanu i Iraku.

On se suočava sa zatvorskom kaznom u trajanju od 175 godina ukoliko bi bio proglašen krivim.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj