POMPEO SMATRA DA JE NA IZRAELU DA O TOME ODLUČI! Europski parlamentarci traže od Izraela odustajanje od aneksije Zapadne obale!

Izraelska aneksija dijelova Zapadne obale bit će “kobna” za nade u mir na Bliskom istoku i mora se spriječiti, ako je potrebno i protumjerama, poručilo je više od hiljadu parlamentaraca iz cijele Europe u pismu europskim vladama.

With or without Netanyahu, West Bank annexation is on Israel's ...

Pismo od 23. juna, objavljeno u srijedu, potpisalo je 1080 zastupnika u parlamentima 25 zemalja koji izražavaju zabrinutost zbog izraelsko-palestinskog mirovnog plana predsjednika SAD-a Donalda Trampa. Potpisnici upozoravaju da bi aneksija prekršila međunarodno pravo. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 1. jula odredio za datum početka razgovora o aneksiji unutar vlade, u skladu s Trampovim planom, koji predviđa izraelski suverenitet nad 30 posto Zapadne obale i palestinsku državnost pod strogim uvjetima.

“Takav potez (aneksija) bio bi koban po izglede za izraelsko-palestinski mir i doveo bi u pitanje najosnovnije norme koje određuju međunarodne odnose”, stoji u pismu.

Stjecanje teritorija silom nema mjesta u 2020. godini“, rekli su zastupnici, među kojima su i članovi mađarskog i češkog parlamenta, dvije zemlje sklone Izraelu i Trampovom planu od 28. januara. 

Pompeo kaže da je na Izraelu da odluči o aneksiji Zapadne obale

Američki državni tajnik Mike Pompeo poručio je danas da je na Izraelu da odluči o proširenju svog suvereniteta nad palestinskim teritorijem na Zapadnoj obali. Pompeo je okrivio palestinsku samoupravu zbog zastoja u mirovnim pregovorima.

Odluka o “proširenju suvereniteta na druga područja je na Izraelcima”, kazao je Pompeo izrazivši žaljenje zbog palestinskog odbijanja mirovnog plana američkog predsjednika. Palestinci, sa druge strane, kažu da plan daje previše Izraelu te da onemogućuje stvaranje održive države.

Suradnici američkog predsjednika Donalda Trampa u utorak su počeli raspravljati o tome treba li dati izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zeleno svjetlo za aneksiju, što su osudile palestinske vlasti, arapski saveznici SAD-a i brojne druge vlade.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u srijedu je apelirao na Izrael da odustane od planova za aneksijom Zapadne obale, upozorivši da bi takav potez ugrozio mogućnost mira s Palestincima.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj