VAŽI I ZA ONE KOJI IMAJU VEĆ UPLAĆENE ARANŽMANE! Hrvatska uvela obaveznu samoizolaciju za građane BiH!

Hrvatska uvodi strože mjere za ulazak na teritoriju ove države. Od ponoći na snagu stupa odluka prema kojoj će osobe koje dolaze iz naše zemlje ali i Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morati ići u 14-dnevnu samoizolaciju.

ZA GRAĐANE BIH OBAVEZNA SAMOIZOLACIJA U HRVATSKOJ - Derventski list

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović napomenuo je da donesena odluka vrijedi za sve,  bez obzira na državljanstvo.

Božinović odluku pravda uvezenim slučajevima koronavirusa, posebno iz pomenutih zemalja, te ističe da će na dnevnoj bazi pratiti sve što se događa, brže donositi odluke i mijenjati ih ako za to bude potrebe.

Pooštravanje mjera za putnike na ulazu u Hrvatsku, odnosno obaveza 14-dnevne samoizolacije najviše će pogoditi građane pograničnih područja koji često imaju potrebu putovanja u susjednu državu.

Od danas u Hrvatsku samo uz 14 dana samoizolacije

Hrvatska je zvanično obavijestila Graničnu policiju BiH da će od ponoći građani Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije moći ući u tu zemlju samo uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana, rekla je Srni glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Odlukom Štaba civilne zaštite Hrvatske o dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske, od 25. juna u 00.00 h propisano je da su osobe koje dolaze u Hrvatsku iz BiH, Srbije, sa Kosova i Sjeverne Makedonije dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom odgovarajućem prostoru, u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku“, navedeno je u obavještenju.

U samoizolaciju idu i oni koji imaju uplaćene turističke aranžmane

Svi koji imaju uplaćene turističke aranžmane u Hrvatskoj, a dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i iz Sjeverne Makedonije, morat će da idu u 14-dnevnu samoizolaciju, prenosi HRT.

Šef službe za granicu Policijske uprave splitsko-dalmatinske Mladen Bužančić rekao je da su izuzeci od odluke o obaveznoj samoizolaciji za one koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici i putnici u tranzitu.

On je naglasio da ovo nije zatvaranje granica, već promjena režima.

Ovo je u neku ruku odvraćanje od onih nepotrebnih putovanja svih onih koji idu u BiH. Ovo mijenja režim ulaska, ali jednostavno sve se ovo radi u interesu javnog i zdravlja svih nas“, naveo je Bužančić.

Načelnik Uprave hrvatske policije za granicu Zoran Ničeno rekao je da je donekle pojačan promet na graničnom prelazu Stara Gradiška sa BiH, “ali ne bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku državljana BiH u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu”.

Ničeno je rekao da je granična policija izuzetno razvila svoj informacioni sistem i da prati svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikuplja podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona.

Samoizolaciju kontrolišu policija i Državni inspektorat. Reporterka HRT-a javila je da na graničnom prelazu Hrvatske s BiH u Kamenskom u ovom trenutku nema velikih gužvi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj