(VIDEO) POKRENUTA ISTRAGA PROTIV POROSHENKA ZBOG SUMNJE U VELEIZDAJU! Objavljeni snimci njegovih razgovora sa Joeom Bidenom i Johnom Kerryjem!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy rekao je u srijedu da su tužitelji pokrenuli kriminalističku istragu zbog nedavno objavljenih audio snimaka u kojima se navodno pojavljuje bivši ukrajinski predsjednik Poroshenko koji s bivšim američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom razgovara o uvjetima za kredit od milijardu dolara.

qwqwqw

Snimke čija se autentičnost tek treba potvrditi, objavio je u utorak ukrajinski zastupnik Andrii Derkach, koji već dugo vremena iznosi optužbe za korupciju protiv Bidena i njegovog sina, koji su nekada bili u upravnom odboru ukrajinske plinske kompanije ‘Burisma’.

Kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca pokrenula je istragu. Ukrajinska istraga otvorena je zbog moguće izdaje i zloupotrebe službenih optužbi, što ukazuje da je uglavnom usmjerena protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka. Poroshenko je odbacio audiosnimke kao ‘izmišljotinu proruskih snaga u Ukrajini’.

Zelenskiy, koji je pažljivo izbjegavao sudjelovanje u istrazi o imeachmentu Donalda Trampa SAD-a, rekao je da bi njegov prethodnik (Poroshenko) mogao imati problema zbog spornih snimaka.

“Oni su upravljali zemljom na način da bi se danas mogli suočiti s mnogim preokretima i presudama”, rekao je Zelenskiy, koji je Poroshenka više puta optuživao za korupciju, što su optužbe koje je bivši predsjednik kategorički negirao.

Na snimcima je riječ o razgovorima Poroshenka sa potpredsjednikom Josephom Bidenom i državnim sekretarom Johnom Kerryjem. Ukrajinski poslanik tvrdi da Poroshenko razgovara o unutrašnjim političkim temama sa Bidenom i Kerryjem krajem 2015. i početkom 2016. godine.

U jednom od razgovora od 3. decembra 2015. Kerry kaže da će američki predsjednik razmotriti rješavanje problema zamjene generalnog tužioca Viktora Šokina. Kerry takođe navodno kaže da je Biden zabrinut zbog tog pitanja. Snimci sadrže i neke informacije koje ukazuju na miješanje SAD-a u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Na drugom snimku se jasno čuje kako Biden otvoreno spominje u istoj rečenici imenovanje glavnog tužioca i kredit od milijardu dolara.

U izjavi na Facebooku, Porošenko je rekao da su snimke izmišljene i opisao njihovo puštanje kao dio napora Kremlja da “potkopa dvostranačku podršku Ukrajine Sjedinjenim Državama.”

Nazvao je Bidena “prijateljem i saveznikom Ukrajine” i kritizirao Zelenskoga zbog ukidanja zapadne potpore Ukrajini u korist Moskve, navodi AP.

(Global CIR)

  1. […] predsjednik došao je u fokus javnosti nakon što je protiv njega sredinom 2020. godine pokrenuta ‘istraga zbog veleizdaje’, motivirana snimcima njegovih razgovora sa bivšim potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i Johnom […]

Komentiraj