VSTV DANAS U CENTRU PAŽNJE! Dom naroda PSBiH raspravlja o prestanku mandata VSTV-a, a istražna komisija o pritisku na nosioce pravosudnih funkcija!

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na sjednici, koja je zakazana za danas, razmatrati izmjene Zakona o sistemu državne pomoći u BiH u drugom čitanju čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Izmjene tog zakonskog rješenja donose neophodno usklađivanje sistema državne pomoći u BiH s obavezama preuzetim međunarodnim ugovorima koje je potpisala i ratificirala BiH, a posebno obavezama koje slijede iz procesa evropskih integracija i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom primjene Zakona ustanovljeno je da su određene važne odredbe samo parcijalno, ali ne i u cijelosti usklađene s osnovnim odrednicama EU pravne stečevine (EU acquis) iz te oblasti te su za pojedine članove Zakona potrebna odgovarajuća pojašnjenja i obrazloženja.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sadašnjem sastavu koji je ranije usvojio Predstavnički dom na prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića i predviđa da mandat Vijeća prestaje 15. juna 2020. godine.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu.

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih funkcija”.

Delegati bi trebali razmatrati Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za imenovanje zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Prije sjednice Doma naroda predviđeno je održavanje sjednice Kolegija Doma kojeg čine predsjedavajući i dopredsjedavajući Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA) i Nikola Špirić (SNSD) kao i Zajedničkog Kolegija oba doma PSBiH.

Lider HDZ-a Dragan Čović je ranije izrazio očekivanje da na prvim narednim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda PSBiH budu razmatrane izmjene Izbornog zakona u skladu sa sporazumom o ustroju i izborima u Mostaru kojeg je potpisao s Izetbegovićem.

Dodao je da bi ove sjednice kolegija trebale biti prilika da se dodatno razgovara o tim i drugim međustranačkim pitanjima.

Istražna komisija o pritisku na nosioce pravosudnih funkcija

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH za danas je najavila sjednicu na kojoj će osam članova ovog ad hok parlamentarnog tijela razgovarati o pritisku na nosioce pravosudnih funkcija.

Predsjedavajući komisije je Damir Arnaut (Naša stranka), zamjenik predsjedavajućeg je Dragan Mektić (SDS), dok su članovi Zukan Helez (SDP), Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), Zlatan Begić (DF), Alma Čolo (SDA), Branislav Borenović i Mira Pekić (PDP).

Od osam članova komisije, Arnaut, Čolo, Begić i Lepić su pravnici, Mektić je diplomirani kriminalista, Helez je završio Prirodno-matematički fakultet, dok su Borenović i Pekićeva ekonomisti. Mektić, koji je zamjenik predsjedavajućeg Komisije, ima potvrđenu optužnicu i pred Sudom BiH mu se sudi za korupciju.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija rekao je Srni da dvije i po godine poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji izmjene Zakona o VSTV-u ukoliko smatra da ovaj nije dobar.

“Prilikom svakog izvještaja koji dostavljamo parlamentu mi tražimo saradnju. Saradnja sa njima je na bazi Ustava, zakona i poštovanja demokratskih podjela vlasti, kao i na bazi partnerstva. U tome smo jasni do kraja”, rekao je Tegeltija.

VSTV o formiranju grupe za odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija

Drugog dana zasjedanja VSTV-a na dnenvom redu je planirana analiza radnih procesa evidentiranja troškova krivičnog postupka sa preporukama Kancelarije za reviziju BiH, kao i informacija o tonskom snimanju svih radnji, odnosno ročišta u toku krivičnog postupka od sudova.

VSTV bi trebalo danas da se odredi i o odluci o formiranju Radne grupe za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, koju će im predočiti Odjeljenje za pravna pitanja ove ustanove.

Članovi VSTV-a trebalo bi da raspravljaju i o izvještaju koji se odnosi na predmete visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, a riječ je o trećem ciklusu izvještavanja sa presjekom na 31. decembar prošle godine.

Drugog dana zasjedanja VSTV-a, odnosno danas, trebalo bi da budu imenovani glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i njegov zamjenik, tužilac entitetskog tužilaštva Republike Srpske i sudija Okružnog suda u Bijeljini.

VSTV bi trebalo da imenuje i sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH i predsjednika Opštinskog suda u Orašju, kao i sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj