BROJNE REAKCIJE: Baltičke države podijeljene zbog premještaja dijela američkih snaga iz Njemačke u Poljsku

Baltičke države s pomiješanim osjećajima gledaju na plan američkog predsjednika Donalda Trampa da vojnike SAD-a povuče iz Njemačke i premjesti ih u Poljsku. 

Operacija Dragoon Ride

Nakon izjava iz Litve ranije tokom dana, predsjednici Latvije i Estonije istaknuli su u četvrtak važnost snažne vojne prisutnosti SAD-a u regiji za sigurnost njihovih država.

Nakon sastanka na baltičkom otoku Saaremi, estonska predsjednica Kersti Kaljulaid i njen latvijski kolega Egils Levits su izjavili da podržavaju “snažnu prisutnost vojnika SAD-a u Europi u cjelini i također u Poljskoj”.

Tramp je nedavno najavio da će SAD smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000.

Dio vojnika bit će premješten u Poljsku, rekao je Tramp u srijedu na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, i kritizirao Njemačku zato što ne izdvaja dogovoreni udio proračuna za odbranu, što su se obavezale sve članice NATO-a.

“Premještaj vojnika treba sagledati u širem kontekstu”, rekla je Kaljulaid.

Te rasprave i te odluke vođene su dugoročnom perspektivom, tako da zapravo ne možete povezati Njemačku i Poljsku u tom kontekstu. Mislim da je to lažna veza“.

Na Sjedinjenim Državama je da zajedno s NATO sistemom odluče kako jačati sigurnosno stanje u regiji”, dodao je Levits. 

Litavski ministar obrane Raimundas Karoblis rekao je ranije u četvrtak da ima pomiješane osjećaje u pogledu američkog plana premještanja snaga.

“Ne bi bilo dobro da se znatan dio vojnika SAD-a povuče iz Njemačke” jer to riskira stvoriti podjelu između europskih članica NATO-a, rekao je Karoblis za litavski radio.

S druge strane, Litva je uvijek zagovarala maksimalno jačanje vojne nazočnosti SAD-a na istoku NATO-a, rekao je Karoblis dodavši da je Poljska, u tom smislu, “vjerovatno jedno od najvažnijih mjesta”. 

Američki vojnici će iz Njemačke biti premješteni u Poljsku, rekao je predsjednik Tramp primajući u srijedu u Bijeloj kući svog poljskog kolegu Andrzeja Dudu, ne otkrivajući pojedinosti o njihovu broju.

Američki predsjednik, koji već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne sudjeluje u NATO-ovim vojnim troškovima, rekao je prošle sedmice da želi bitno smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, koji će s 52.000 pasti na 25.000.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj