DŽAFEROVIĆ POJASNIO GDJE SU NAPRAVLJENE UŠTEDE! Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog budžeta institucija BiH!

Na današnjoj hitnoj sjednici Predsjedništvo BiH je usvojilo prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu koji iznosi oko 996 miliona KM.

Osim članova Predsjedništva BiH, sjednici je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na sjednici održanoj 18. juna Nacrt budžeta bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2020. godinu koji je uputilo Predsjedništvu BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) obrazložio je tada da je ministarstvo po drugi put utvrđivalo budžet, ali i da je budžetski okvir onakav kakav je bio i planiran, s tim da su urađene uštede gdje god je bilo moguće.

– U budžetu je zadržan budžetski okvir kakav je bio, urađene su uštede na svim mogućim pozicijama, izuzete su samo sigurnosne agencije – pojasnio je Bevanda.

Potvrdio je i da plaće, odnosno budžetska osnovica za plaće nije povećana, nego je u pitanju usvajanje zakona koji tretira plaće vojnika u Oružanim snagama BiH, a tu je i puna primjena Zakona o policijskim službenicima te je povećana stavka za topli obrok koji je povećan za dvije KM.

Na stavci Centralne izborne komisije (CIK) BiH uvrštena je pozicija od 4.227.000 KM za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine.

Džaferović objasnio gdje su uštede u Budžetu BiH: Nema kupovine službenih vozila

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je potvrdio nakon današnje vanredne sjednice da je Nacrt budžeta institucija BiH i finansiranja međunarodnih obaveza usvojen jednoglasno.

Istaknuo je da je Nacrt budžeta usvojen skoro u istom tekstu u kojem je stigao iz Vijeća ministara BiH, te je podsjetio da je ukupan Budžet oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona odnosi na finansiranje institucija BiH, a oko 803 miliona na servisiranje međunarodnog duga BiH.

– Jedina promjena koja se dogodila je promjena koja se tiče kapitalnih izdataka Parlamentarne skupštine BiH. Mi smo slijedili logiku koju je imalo Vijeće ministara kod utvrđivanja Nacrta budžeta. Danas je predsjedavajući Vijeća ministara kazao, a to proizilazi iz samog teksta Budžeta, da je obustavljena nabavka bilo kakvih automobila za sve institucije u BiH, osim sigurnosne agencije, da su stavke koje se tiču ostalih troškova, reprezentacije, telefona i tako dalje, smanjene za 50 posto za sve institucije, osim sigurnosnih institucija – izjavio je Džaferović.

Istaknuo je da su i stavke koje se odnose na nabavku namještaja i materijala smanjene za 50 posto u svim institucijama, osim sigurnosnim agencijama.

– Vijeće ministara je planiralo da za ovu godinu uveća osnovicu za plaće, a nije došlo do uvećanja te osnovice – dodao je Džaferović.

Na ovaj način je, pojašnjava, ušteđen značajan iznos novca, te će stavka koja se odnosi na ekonomsku pomoć iznositi oko 42 miliona KM.

– Bit će to posebna sredstva na posebnoj budžetskoj stavci odakle će se pomagati ekonomiji BiH – poručio je Džaferović.

Kazao je da je Predsjedništvo danas umanjilo stavku koja se odnosila na kapitalne izdatke Parlamentarne skupštine BiH, gdje je najprije predviđeno uvećanje za 754.000 KM, ali je Predsjedništvo BiH danas brisalo tu stavku.

– Budžet će biti predložen Parlamentarnoj skupštini po hitnom postupku i on će tokom današnjeg dana biti dostavljen u Parlamentarnu skupštinu BiH – najavio je Džaferović.

Naglasio je da očekuje da Parlamentarna skupština ovaj rok usvoji po hitnom postupku u najkraćem mogućem roku.

Dodik potvrdio mogućnost sastanka za Izetbegovićem i Čovićem

“Predsjedništvo je usvojilo prijedlog budžeta za ovu godinu i uputilo Parlamentarnoj skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri. Okvir je kakav je bio i ranije, ali u unutrašnjosti su napravljene određene promjene u strukturama budžeta. Obezbijeđeno je 40 miliona KM jer su gotovo prepolovljeni troškovi kapitalnih nabavki i smanjeni putni troškovi i druge stavke”, kazao je poslije sjednice Milorad Dodik i dodao:

“Taj novac će se usmjeriti po programu za saniranje posljedica korona virusa. Taj prijedlog je upućen, podrazumijeva i dio o međunarodnim obavezama. Obaveze RS su 270 miliona, manje za 27, FBiH ima veće za 10 miliona nego prošle godine”.

Dodao je da je budžetom predviđeno i finansiranje lokalnh izbora.

“U okviru budžeta su predviđena i sredstva za finansiranje lokalnih izbora i vjerujem da će Parlament naredne sedmice usvojiti budžet i riješiti ova pitanja. Predviđeno je da se povećaju izdaci za PS BiH, Predsjedništvo je ukinulo taj prijedlog i prebacilo ta sredstva za fond za saniranje posljedica od korona virusa”, dodao je.

Potvrdio je mogućnost sastanka naredne sedmice sa Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj