OTKLONITI IZBORNE PROPUSTE! Na susretu Von der Leyen, Lajčaka i Vučića izražena podrška ponovnom uspostavljanju dijaloga između Kosova i Srbije!

Predsjednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razmotrila je evropsku perspektivu Srbije, reforme na putu ka članstvu u EU, ali i nastavak dijaloga Srbije i Kosova, saopštila je Komisija. 

Vučić zahvalio Trumpu na uspostavi avio-veze s Prištinom ...

Dodaje se da je sastanku Aleksandra Vučića i Von der Leyen prisustvovao i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak.

“Predsjednica je izrazila podršku ponovnom uspostavljanju dijaloga između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom EU-a, što je ključno za njihov napredak u EU”, navode u Komisiji, prenio je Tanjug.

U EK-u naglašavaju da su razgovarali o programu reformi koje Srbija provodi na putu ka EU-u.

“Oboje su se složili o važnosti napredovanja u neophodnim reformama na putu ka EU-u, naročito vladavini zakona i borbi protiv korupcije”, navedeno je u saopštenju Komisije.

‘Riješiti izborne nedostatke’

Von der Leyen je ohrabrila rukovodstvo Srbije i na nastavak dijaloga sa svim političkim snagama u zemlji kako bi se pokrenule reforme u vezi sa pristupanjem EU, ali i riješili izborni nedostaci.

Na sastanku je razgovarano i o posljedicama pandemije korona virusa i pomoći koju je EU mobilisala da podrži region.

Von der Leyen je potvrdila da će Komisija u jesen predstaviti ekonomski i investicioni paket koji će pomoći u dugoročnom oporavku regiona i približiti ga EU-u, naglašavaju u Komisiji.

U Komisiji zaključuju da je sastanak Vučića i Von der Leyen bio i prilika da se podsjeti na nedavni video samit EU i Zapadnog Balkana na kojem su lideri EU ponovo potvrdili evropsku perspektivu regiona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj