SARADNJA I SOLIDARNOST: Ambasador EU dostavio medicinsku pomoć Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas je isporučio četiri respiratora Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

kcus

Ovo je dio tekuće pomoći EU za hitne medicinske potrebe u zemlji koja je nabavljena u skladu s evropskim standardima o javnim nabavkama.

– Saradnja i solidarnost u ovim teškim vremenima su neophodne i zbog toga je EU osigurala sedam miliona eura pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. Kliničkom centru Sarajevo smo već uručili raznu medicinsku opremu, uključujući veoma sofisticirane aparate za anesteziju, respiratore, opremu za ličnu zaštitu, testove i kontrolne testove. Evropska unija ostaje najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i nastavićemo pomagati – naglasio je Sattler.

EU pruža podršku zdravstvenom sektoru u BiH u vidu medicinske pomoći da bi pomogla u adekvatnom liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19 i drugih ozbiljnijih bolesti.

Opremu je u ime KCUS-a primila direktorica Sebija Izetbegović koja je tom prilikom kazala:

– Zahvaljujemo se Evropskoj uniji i ambasadoru Sattleru na današnjoj donaciji i podršci u borbi protiv pandemije COVID-19. Vanredni režim rada i okolnosti u kojima se trenutno svi nalazimo iziskuju dodatnu zaštitu u radu s bolesnicima, kao i terapijsku i dijagnostičku opremu. Stoga ćemo današnju donaciju iskoristiti u liječenju bolesnika koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći. KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH zbrinjava bolesnike s područja cijele FBiH i dijela RS. Trenutno raspolažemo sa potrebnom dijagnostičkom, terapijskom i zaštitnom opremom, ali s obzirom da se bilježi porast oboljelih u narednom periodu ćemo zasigurno trebati dodatnu opremu.

Podrška EU u odgovoru na COVID-19 uključuje i 73,5 miliona eura bespovratnih sredstava za očuvanje radnih mjesta i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj