AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Rusija talibane plaćala za ubistva zapadnih vojnika!

Američke  obavještajne službe su utvrdile da je ruska vojska nudila novčane nagrade talibanima u Afganistanu za ubistva američkih i drugih koalicijskih vojnika, izvijestio je jučer The New York Times, no Rusija i talibani su danas odlučno odvojeno demantirali te informacije.

Russia 'may be helping supply Taliban', says US general, as ...

Po izjavama anonimnih dužnosnika koje prenosi američki dnevni list, ruska obavještajna postrojba (GRU) tajno je davala novac islamističkim borcima i kriminalcima “bliskim talibanima” kako bi ubijali američke i NATO-ove vojnike u Afganistanu.

The New York Times piše da je američki predsjednik Donald Tramp bio obaviješten o navodnim ruskim novčanim nagradama, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, čiji su vojnici također bili na meti napada. Nije poznato koji je slučaj od 20 Amerikanaca poginulih u borbama 2019. pod sumnjom, izvijestio je list.

Bijela kuća za sada nije komentirala

Bijela kuća, CIA i Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne agencije nisu agenciji Reuters htjeli komentirati to izvješće New York Timesa. 

Rusija i talibani su u subotu odvojeno demantirali informaciju New York Timesa koji piše, pozivajući se na američke obavještajne dužnosnike, da je Moskva nudila novčanu nagradu afganistanskim pobunjenicima kako bi ubijali zapadne vojnike u Afganistanu.

“Ovo primitivno informacijsko smeće jasno pokazuje niske intelektualne sposobnosti propagandista u američkoj obavještajnoj službi”, napisalo je u izjavi rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenijela je ruska novinska agencija RIA. 

Ove neutemeljene i anonimne optužbe da Moskva stoji iza smrti američkih vojnika u Afganistanu već su dovele do toga da je izravno ugrožen život zaposlenika ruskog veleposlanstva u Washingtonu i u Londonu”, objavilo je na Twitteru rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama. 

U drugoj poruci veleposlanstvo poziva The New York Times da “prestane širiti lažne informacije” i traži od američkih vlasti da “poduzmu djelotvorne mjere” radi zaštite zaposlenika.

Talibani niječu navode

I talibani, koji se bore s afganistanskim vlastima i sa stranim vojnicima pošto ih je 2001. s vlasti svrgnula međunarodna koalicija na čelu s SAD-om, odlučno su zanijekale ove informacije.

Sveti rat koji Islamski Emirat (kako se Afganistan nazivao u vrijeme talibanskog režima od 1996. do 2001.) vodi već 19 godina, nema nikakve veze s bilo kojom obavještajnom službom ili sa stranom zemljom“, ističu u priopćenju objavljenom u Kabulu.

Afganistanski pobunjenici niječu i ranije američke optužbe o ruskoj dopremi oružja.

Islamski Emirat se koristio oružjem, objektima i sredstvima (…) koji su već bili u Afganistanu ili su bili ratni plijen otet neprijatelju u borbi“, ističe skupina koja podsjeća da su eksplozivne naprave kućne izrade odgovorne za većinu američkih gubitaka u Afganistanu.

Talibani ujedno ističu da i dalje poštuju ugovor potpisan 29. veljače u Dohi s Washingtonom koji predviđa da prestanu napadati strane vojnike, a ovi će se zauzvrat postupno povući iz Afganistana do proljeća 2021.

Talibani su uglavnom prestali napadati strane vojnike, ali nastavljaju svoje akcije na afganistanske snage kojima Washington i dalje priskače u pomoć na terenu.

Premda je talibanski pokret službeno zabranjen u Rusiji, Moskva je 2019. bila domaćin pregovora za uspostavu mira u Afganistanu, uz sudjelovanje njihovih predstavnika.

Rusija, zabrinuta zbog stanja u Afganistanu zbog blizine tog sukoba s njezinom utjecajnom sferom u srednjoj Aziji, uvijek je nijekala optužbe Washingtona da pomaže talibanima.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj