BORAVILI U SARAJEVU, MOSTARU, NEUMU! Naučnici Instituta “Ruđer Bošković”: Koronavirus u BiH i Hrvatsku došao sa turistima iz Wuhana!

Sjećate li se vijesti s kraja januara kada je objavljeno kako su turisti iz Wuhana stigli u BiH, gdje su nakon Hrvatske razgledali znamenitosti ove zemlje, bili u Mostaru, Sarajevu, Neumu…

Tako je došao i koronavirus na ove prostore, prenosi Vecernji.ba.

Naučnici s Instituta “Ruđer Bošković” došli su do fenonemalnog otkrića, a to je da je koronavirus na ove prostore stigao direktno iz Wuhana.

– Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi koji su turistički bili ovdje u januaru, otkriva to Oliver Vugrek s Instituta “Ruđer Bošković” za 24sata.

Naučnici su, istražujući samo 21 uzorak, otkrili porijeklo virusa koji hara Hrvatskom, no za dalja istraživanja nemaju sredstva. Bez njih se neće znati hoće li vakcine koje se rade u svijetu imati efekta i kod naših ljudi.

– S istraživanjem smo stali na 21. uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto jer su bili slabijeg kvaliteta. U ovih sedam stopostotnih uzoraka otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana, govori  Vugrek.

Pitali su je li riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u Kini došli kod nas turistički obilazeći Hrvatsku i BiH autobusom:

– Da, upravo je naš zaključak da je od tamo. Netko od putnika vjerovatno je virus prenio turističkom vodiču, a on dalje. To nam pokazuje uzorak koji je najsličniji virusu iz Wuhana s početka pandemije, ekskluzivno je otkrio Vugrek za 24sata.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj