Iz Brisela poručili da Tači nije neophodan za dijalog: Kosovski Ustav je vrlo jasan i kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsjednik!

U Kancelariji Žosepa Borela, šefa diplomatije EU i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, kažu da podizanje optužnice protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija i odlaganje sastanka u Vašingtonu ne treba da utiče na nastavak dijaloga u Briselu.

POKAŽITE LIDERSTVO I VOLJU! Thaci na Samitu u Zagrebu zatražio ...

Datumi mogu biti usaglašeni, nije na nama da biramo sa kim ćemo da pričamo“, rekao je za DW Borelov portparol. On je dodao da je na Prištini da izabere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njene interese.

Izvjestioci Evropskog parlamenta za Kosovo i Srbiju, Viola fon Kramon i Vladimir Bilčik, nedavno su zajedno pružili podršku nastavku dijaloga i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčku.

Kramon je za DW rekla da vjeruje da proces pred sudom i dijalog Srbije i Kosova mogu i trebaju da se razdvoje.

“Više ćemo o optužnici znati nakon saslušanja, ali to ne bi trebalo da ima veze sa dijalogom”, rekla je Kramon. Ona je ukazala da dijalog treba da pomogne rješavanju nesuglasica između dvije strane, bez obzira na to ko su predstavnici.

Fon Kramon je ocijenila da je EU nepristrasan posrednik u dijalogu, ističući da je optimista i da očekuje napredak već tokom ovog ljeta. Ona je ocijenila da je kosovski ustav vrlo jasan i da kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsjednik.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova objavilo je 24. juna nacrt optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija.

Kosovski predsjednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti potom su otkazali posjetu Vašingtonu, gde je 27. juna trebalo da bude održan sastanak predstavnika Beograda i Prištine. Sasatanak je potom odložen.  

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj