MERKEL NE MISLI PRAVITI USTUPKE! Velika Britanija će morati živjeti sa posljedicama toga što je premijer Boris Johnson odbacio plan svoje prethodnice Therese May!

Velika Britanija će morati živjeti sa posljedicama toga što je premijer Boris Johnson odbacio plan svoje prethodnice Therese May da održi bliske ekonomske veze sa Evropskom unijom nakon Brexita, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel oko izgleda da neće doći do sporazuma do kraja godine.

Nakon više od tri godine tokom kojih je Merkelova stalno ponavljala da je Njemačka otvorena prema sporazumu kojim bi Britanija zadržala trenutne trgovinske tokove sa blokom, kancelarka je sada ukazala da su vrata koja vode do takvog kompromisa zatvorena, prenio je “Guardian”.

– Moramo napustiti tu ideju da je na nama da definišemo šta Britanija treba da želi… To je na Britaniji da definiše, a mi – 27 članica EU – odgovorit ćemo prikladno – rekla je Merkel, nekoliko dana prije nego što će njena zemlja preuzeti rotirajuće predsjedavanje EU.

Merkelova je istakla da je njen prioritet, u stvari, da progura plan spasavanja i spasi evropsku ekonomiju koja klizi u najgoru krizu od tridesetih godina prošlog vijeka usljed pandemije korona virusa.

Ovakva promjena retorike kancelarke u nedjelji četvrte godišnjice od Brexit referendum ugasila je obnovljene spekulacije britanske štampe da će ona željeti da omekša stav Brisela kako bi u posljednji tren obezbjedila sporazum.

– Britanska vlada, sa premijerom Johnsonom, želi da za sebe definiše kakav će odnos imati s nama nakon što zemlja izađe… A onda će morati da živi sa posljedicama, naravno, odnosno sa manje povezanom ekonomijom – poručila je Merkel.

Pregovori između Velike Britanije i EU zapali su u ćorsokak oko toga da li ostrvska država treba da se drži evropskih pravila oko državne pomoći i uobičajenih radnih i društvenih standarda u zamjenu za trgovinski dogovor bez tarifa.

“Guardian” podsjeća da je njemački ambasador u Briselu Mihael Klaus nedavno rekao da očekuje da će Brexit na jesen dominirati na političkoj sceni, podstičući britanske nade da će njegova zemlja tokom svog predsjedavanja vratiti tu agendu na vrh liste, prije nego što se 31. decembra okonča produženi period Brexita.

Većina stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva želi nazad u EU

Većina Britanaca želi da njihova zemlja ponovo bude članica Evropske unije, pokazala je anketa provedena prošle godine. Anketu je provela organizacija European Social Survey.

Rezultati ankete su objavljeni ove sedmice, a pokazali su da 59 posto stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva želi da ova država ponovo bude članica EU. Godinu ranije, 2018. je 50 posto građana ove zemlje bilo za članstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, piše američki poslovni magazin Business Insider.

Članstvo u ovoj zajednici ne podržava 35 posto Britanca, a za podsjetiti je da je 52 posto građana Ujedinjenog Kraljevstva podržalo Brexit 2016. Da neće glasati na referendumu tada je kazalo osam posto stanovnika ove zemlje.

Rezultati ankete su objavljeni četiri godine poslije Brexita i to u trenutku kada se država suočava sa ekonomskim izazovima u jeku pandemije koronavirusa. Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU u februaru ove godine.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj