Britanski premijer iduće sedmice otkriva plan oporavka Britanije

Britanski premijer Boris Johnson iduće će sedmice otkriti plan o „ponovnom pokretanju“ Britanije nakon restriktivnih mjera zbog koronavirusa, a sadržavat će mjere za ubrzavanje izgradnje infrastrukture, objavila je u nedjelju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Johnson će u govoru u utorak iznijeti plan ubrzanja izgradnje projekata poput bolnica, škola, stambenih zgrada, prometne i željezničke infrastrukture, u pokušaju zaustavljanja pada podrške njegovoj vladi.

Britanski čelnik kritiziran je zbog svog odgovora na koronavirus, a oporba i dio znanstvenika tvrde da je vlada bila prespora u uvođenju karantene i testiranju, te da je slala nejasne poruke građanima.

No Johnson, koji je na prošlogodišnjim izborima osvojio veliku većinu, nada se da će poboljšati svoj status obećanjima o oporavku Britanije, fokusirajući izdvajanja na tradicionalno laburistička područja koja su 2019. podržale njegovu Konzervativnu stranku.

„To je važan plan. Dok izlazimo iz ovog groznog, groznog perioda koronavirusa, te strašne bolesti, želimo ponovno pokrenuti Britaniju“, rekla je Patel za Sky News.

Sada snažno gradimo put prema oporavku, smjernice, usredotočujući se na infrastrukturu. Na ceste, internetsku povezanost, one stvari koje će pomoći stvarati radna mjesta, ali i pružati usluge i stvarati ekonomski rast i prilike diljem zemlje“.

Iako ga često pitaju o trošku za takva obećanja, Johnson ponavlja kako se njegova vlada neće vratiti politici štednje kakva je viđena pod bivšim konzervativnim premijerom Davidom Cameronom.

Prema agenciji Opinium, za premijera više Britanaca želi Keira Starmera, novog čelnika laburista, nego Johnsona, no konzervativci i dalje imaju stranačku prednost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj