PANIKA NA SJEVERU EVROPE: Širi se val radioaktivnosti, sumnja se da dolazi iz Rusije

Vlasti nordijskih država saopćile su da su ovog mjeseca registrovale povećan nivo radioaktivnosti u sjevernoj Evropi, a holandski zvaničnici su naveli da bi izvor mogao biti na zapadu Rusije i da to može značiti „oštećenje na gorivu nuklearne elektrane“.

OTKRIVENO ODAKLE JE NAD EUROPU STIGLA MISTERIOZNA RADIJACIJA: 'Pa ...

Ruska agencija Tass je prenijela izjavu portparola državne nuklearne korporacije Rosenergoatom koji je rekao da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu Rusije nisu prijavile nikakve probleme, javila je Beta, pozivajući se na AP.

Elektrane Lenjingrad i Kola, jedna u blizini Sankt Peterburga a druga blizu Murmanska, „funkcionišu normalno, a nivo radijacije je u okviru predviđenog“, prenio je Tass.

Norveška, švedska i finska tijela zadužena za praćenje radijacije i nuklearne sigurnosti su saopštila da su registrovala male količine radioaktivnih izotopa bezopasnih po ljude i životnu sredinu u dijelovima Finske, juga Skandinavije i na Arktiku. Švedska Agencija za radijacionu sigurnost navela je da „nije moguće potvrditi šta je uzrok povećanog nivoa“ radioaktivnosti, niti odakle su došli oblaci koji u sebi nose izotope.

Ni finske ni norveške agencije nisu špekulisale o izvoru radijacije.

Samo je holandski Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu iznio svoju analizu da su izotopi došli iz Rusije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj