EU JOŠ UVIJEK SASTAVLJA LISTU ZEMALJA ČIJIM GRAĐANIMA OTVARA GRANICE: Zašto su pojedini bh. mediji objavili ‘vijest’ da je spuštena rampa za građane BiH, ako odluka još uvijek nije ni donesena?!

Španska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya saopćila je u ponedjeljak da Evropska unija sastavlja listu od 15 zemalja koje nisu članice bloka i čijim će državljanima biti dopušteno putovanje u zemlje EU od srijede.

EU sastavlja listu zemalja čijim građanima dopušta posjetu

Konačna lista bit će objavljena u ponedjeljak tokom dana ili u utorak ujutru, izjavila je González Laya za špansku radio stanicu Cadena SER.

Kazala je da nije upoznata s navodima o pritiscima Sjedinjenih Država na EU da ponovo omogući putovanja američkim državljanima, dodajući da su zemlje izabrane po statističkim podacima o njihovim epidemijama koronavirusa – bez obzira jesi li slične onima u EU ili ne, trendovima zaraze i po pouzdanošću podataka.

– Ovo nije iskazivanje ljubaznosti ili neprijateljstva prema drugim zemljama, ovo je iskazivanje samoodgovornosti – izjavila je González Laya.

Među zemljama o kojima se raspravlja nalazi se i Maroko, čija vlada ne planira otvoriti granice do 10. jula. González Laya je kazala da EU razmatra prihvatanje putnika iz Kine ukoliko Peking usvoji recipročne mjere za putnike iz EU počevši od 1. jula.

Ministrica je također potvrdila da će Španija u potpunosti otvoriti granice s Portugalom, uprkos naglom rastu broja zaraženih u susjednoj zemlji, prenosi AP.

S obzirom da se dobar dio bh. medija pridružio euroskeptičnom narativu plasirajući informacije kako je navodno odluka već donesena da građani BiH ne mogu u EU od 1. jula, postavlja se pitanje sa kojim ciljem i po čijem nalogu šire lažne vijesti i propagandu?!

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj