Galvanska dolina: Kina šalje instruktore borilačkih vještina na obod Himalaja, gdje je centar sukoba između Indije i Kine!

Kina je objavila da šalje 20 instruktora borilačkih vještina u Galvansku dolinu na obodu Himalaja, koja je centar sukoba sa Indijom.

Kina nije iznela nikakvo zvanično obrazloženje za ovakvu odluku, koja je donijeta nakon što su njene trupe izgubile najmanje vojnike u okršajima sa indijskim snagama raspoređenim u graničnom pojasu. Prema dogovoru iz 1996. godine, nijedna strana ne smije koristiti vatreno oružje ili eksploziv u ovoj zoni.

Kina nije objavila informacije o poginulim vojnicima, a Indija navodi da je povrijeđeno 76 vojnika. Vijest da će kineske vojnike obučavati intruktori borilačkih vještina pojavila se u kineskim državnim medijima 20. juna, prenose mediji u Hong Kongu.

Javni servis CCTV preneo je da će 20 intruktora elitnog borilačkog kluba Enbo bili smješteno u gradu Lasa, prijestonici Tibeta, iako kineski mediji nisu potvrdili da će ovi instruktori obučavati vojnike na granici sa Indijom.

Aktivisti sa posterima i sloganima
Tenzije između ove dvije zemlje u portastu su od sredine juna

Indija i Kina, dvije nuklearne sile, su 15. juna razmijenile optužbe zbog sukoba u Galvanskoj dolini, pograničnom pojasu Himalaja. Ova oblast sa oštrom klimom i strmim padinama nalazi se u blizini Aksai Čina, sporne teritorije koju kontroliše Kina, prenosi BBC.

Nedavno poginuli vojnici su prve žrtve u sukobima između dvije zemlje za skoro pola vijeka. Ipak, dugotrajne tenzije između Indije i Kine zbog sporne linije faktičke kontrole (Line of Actual Control – LAC), duž koje se raspoređuju trupe, ponovo su pojačane u nedjeljama tokom incidenta.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] VISINE! Kina i Indija razmijenile paljbu na Himalajima, ranjeni vojnici s obje strane granice! Galvanska dolina: Kina šalje instruktore borilačkih vještina na obod Himalaja, gdje je centar suk… TENZIJE NA HIMALAJIMA: Indija optužuje Kinu da raspoređuju vojsku duž granice u Ladaku RAT U […]

Komentiraj