NAKON POLA GODINE OD OTKRIVANJA ZARAZE: SZO šalje tim stručnjaka u Kinu da ispita porijeklo virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poslat će sljedeće sedmice tim stručnjaka u Kinu radi ispitivanja porijekla virusa korona, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO123456.jpg

On je u obraćanju medijima u Ženevi rekao da je bolje boriti se sa virusom kada se zna o njemu, te da je zbog toga SZO odlučio da pošalje tim stručnjaka u Kinu.

“Možemo se bolje boriti protiv virusa kada znamo sve o njemu, uključujući podatak kako je sve počelo. Sljedeće sedmice ćemo poslati tim u Kinu da se pripremi za to”, istakao je Tedros.

Tedros je izrazio nadu da će rad stručnjaka SZO u Kini dovesti do razumijevanja kako se virus počeo širiti i da će pripremiti svijet za širenje zaraze u budućnosti, javio je TASS.

Kineske vlasti obavijestile su SZO o novoj nepoznatoj vrsti upale pluća krajem decembra prošle godine. Organizacija je 11. marta proglasila globalnu pandemiju, oboljenje je nazvano kovid-19, a virus SARS-KoV-2.

Od početka pandemije potvrđeno je više od 10.000.000 slučajeva zaraženosti širom svijeta, preminulo je najmanje 504.700 ljudi, a ozdravilo je 5.568.200.

Brojne države, među njima posebno SAD, izrazile su nezadovoljstvo načinom na koji je Kina reagirala na epidemiju koronavirusa te su odmah tražile opsežnu istragu okolnosti pod kojima se virus proširio u Wuhanu. Međutim svjetska zdravstvena organizacija nije prihvatila takav pristup te svoje stručnjake u Kinu šalje tek sada, nakon pola godine od početka širenja virusa u Kini.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj