OSTACI UGAŠENIH ZVIJEZDA: “Svjetionici” u svemiru za lakšu navigaciju

Ostaci ugašenih zvijezda mogli bi jednog dana da posluže kao orijentiri za autonomne kosmičke letjelice.

"Svjetionik" u kosmosu za lakšu navigaciju

Mornari već vijekovima za navigaciju koriste noćno nebo, ali te mogućnosti u kosmosu nema, pa svemirska putovanja zavise samo od instrumenata koji mogu da prestanu sa funkcionisanjem.

Upravo zbog toga naučnici na Internacionalnoj svemirskoj stanici tragaju za GPS alternativama koje bi bile od pomoći tokom putovanja po dubokom svemiru. Umjesto da izaberu konstelacije satelita, naučnici preporučuju neutronske zvijezde – ostatke zvijezda koji su pretekli nakon neke eksplozije – te ih već nazivaju “kosmičkim svjetionicima”.

Preciznije, eksperti tragaju za pulsarima (neutronske zvijezde prečnika oko 10 kilometara koje brzo rotiraju), koji emituju X-zrake, slično kao što svjetionici to čine sa svjetlošću na Zemlji.

Rentgenski teleskop NICER (Neutron star Interior Composition Explorer), koji je pričvršćen za spoljašnji dio svemirske stanice, već kreira GPS mape neutronskih zvijezda, a ideja koja predlaže da se ove zvijezde koriste za navigaciju ponela je ime “XNAV” .

Koncept se već opisuje kao pouzdan, budući da je u eksperimenti iz 2018. godine dokazano da bi ovakav sistem za navigaciju mogao da funkcioniše, i bude koristan autonomnim letjelicama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj