ZAVRŠEN SASTANAK U BERLINU! Čekanje neće olakšati situaciju, potreban što brži dogovor oko paketa financijske pomoći za savladavanje posljedica koronakrize!

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron zajednički se nadaju da će uskoro biti postignut dogovor o višegodišnjem financijskom planu Europske unije kao i paketu pomoći za savladavanje posljedica koronakrize, rečeno je u ponedjeljak nakon sastanka dvoje državnika u Merseburgu pored Berlina.

“Naravno da postoje mnoge prepreke koje je potrebno savladati, ali najvažnije je da iz krize iziđemo ojačani”, rekla je Merkel nakon sastanka s Macronom u dvorcu Merseburg sjeverno od Berlina, što je ujedno bio i prvi direktni sastanak dvoje državnika nakon nekoliko mjeseci.

Ona je naglasila kako će “zasigurno biti promjena” prijedloga Europske komisije o paketu pomoći za savladavanje posljedica pandemije, ali je dodala kako to “mora ostati fond koji zaista pomaže zemljama članicama kojima prijeti velika šteta od krize”.

Njemačka kancelarka signalizirala je da je otvorena za kompromis, no dala je do znanja da neće biti spremna na previše popuštanja. Macron je također istaknuo kako fond mora biti učinkovit i branio je postojeći prijedlog.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska žele dati “pozitivan impuls” u pravom smjeru, a u korist budućnosti Europske unije. Ona je iznijela ideju da bi se pomoć iz fonda za obnovu mogla spojiti s reformskim projektima u zemljama koje primaju tu pomoć.

Svaka članica EU mora na svoj način podržati smjernice koje su održive i u budućnosti“, rekla je Merkel i dodala kako bi ovaj mehanizam mogao poslužiti i kao most prema zemljama koje su skeptične glede dijela fonda koji se odnosi na nepovratnu pomoć ugroženim članicama EU.

Merkel je naglasila kako je jedinstvo Njemačke i Francuske presudno za dogovor oko fonda.

Ne mora pod svaku cijenu značiti da je Europa složna ako se Francuska i Njemačka slažu. Ali ako između Berlina i Pariza vlada nesloga, onda je dogovor unutar Europe dalek“, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasio je kako želi što skoriji dogovor oko financijskih pitanja. “Mi moramo u julu postići sporazum oko EU proračuna i fonda za obnovu nakon koronakrize. To je naš najvažniji prioritet. Čekanje neće olakšati situaciju”, rekao je Macron.

On je također naglasio kako se nada da će sredstva iz fonda “pokazati djelovanje”.

Francuska se nada da će joj iz fonda u visini od 500 milijardi eura pripasti 30 do 40 milijardi.

Francuska i Njemačka, kao i zemlje na jugu koje su teško pogođene virusom, podupiru prijedlog Europske komisije za stvaranje fonda za oporavak koji uključuje 500 milijardi eura u proračunskim transferima i 250 milijardi u zajmovima. No skupina nazvana “štedljiva četvorka” – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska – protivi se velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta.

Merkel nikad nije viđena da nosi masku, ona odgovorila: Nosim je u trgovini

Kancelarka Angela Merkel kazala je u ponedjeljak kako nije do sada viđena s maskom za lice, iako ju nosi prilikom kupovine namirnica, jer čuva u tajnosti ime trgovine u kojoj ih kupuje.

Merkel se nasmijala kada ju je na konferenciji za medije zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom novinar upitao: “Primjetno je da vas nismo vidjeli s maskom na licu. Kako to?” 

Merkel je odgovorila: “Ako poštujem pravila o distanci, tada mi ne treba maska. No kada to ne mogu, kao što je slučaj prilikom odlaska u trgovinu, primjerice, onda očigledno nismo naletjeli jedno na drugo inače biste me vidjeli s maskom na licu.”

“No, neću vam reći kako idem u kupovinu”, nasmijala se kancelarka.

Merkel se suočava s porastom popularnosti zbog načina kako upravlja koronakrizom u zemlji, s kojom se Njemačka mnogo bolje nosi negoli većina njenih europskih susjeda zahvaljujući raširenom testiranju, robusnom zdravstvenom sustavu i velikim paketima za potporu gospodarstvu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj