KADA HODŽE UPRAVLJAJU DRŽAVOM: Iranski sud osudio novinara na smrt zbog ‘širenja zabluda’

Sud u Teheranu osudio je danas novinara Ruholaha Zama na smrt zbog online aktivnosti koje su podstakle ekonomski motivisane proteste širom Irana 2017. godine.

bvvbvbv

Zam je živio i radio u egzilu u Parizu, a onda je, iz nejasnih razloga, odlučio da se vrati u Iran, gdje je uhapšen u oktobru 2019. godine. Nakon hapšenja, Zam se jednom pojavio na televiziji i tada priznao da je pogriješio ponudivši izvinjenje.

Zam je sin šiitskog sveštenika Mohameda Ali Zama, reformiste koji je bio u vladi početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, neposredno nakon pada vlade iranskog šaha Reze Pahlavija i koji je u julu 2017. napisao pismo iranskoj javnosti u kome između ostalog kaže da “ne podržava sina i njegovo medijsko angažovanje”.

Portparol iranskog pravosuđa Golamhusein Esmaili saopštio je da je sud proglasio krivim novinara Zama i da ga je po optužnici za “širenje zabluda” osudio na smrtnu kaznu. Esmaili je rekao da se Zam tereti po 13 različitih tačaka optužnice, a da će izrečenu smrtnu presudu razmatrati i Vrhovni sud Irana. Kao jedna od tačaka optužnice, osim stavljanja ‘u službu đavola’, bila je ‘promovisanje ljepota ovog prolaznog svijeta, umjesto budućeg carstva nebeskog’.

Zam je jedan od najglasnijih kritičara iranske vlasti i osnivač je i urednik kanala “Amednews” koji je 2015. godine pratilo više od milion korisnika društvene mreže “Telegram”. Nakon skoro dvije godine zabranjen je rad njegovog kanala, a on je svoje antirežimske tekstove nastavio objavljivati na novom kanalu “Sedaimardom”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj